Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Обичаш да пътуваш? Но и да хапваш вкусна и интересна храна? А и да се наслаждаваш на прекрасно вино директно от извора... грешка от бурето? И искаш да видиш супер готини хора, които правят света „по-красив и бял“, в случая червен? Ако отговорът на тези въпроси е едно огромно „ДА“, значи днешният ни текст е за теб. Споделяме нашите причини да изберем винения туризъм пред традиционния.

Пиеш хубаво вино

Ако човек тръгва на винен туризъм, значи има страст към виното и иска да разшири познанията си извън масовото производство, което се намира в магазините. На много места винарите експериментират с различни сортове и предлагат супер интересни вина, често в лимитирани серии. Оказва се, че в България могат да виреят страхотни сортове, характерни за страни като Испания и Италия, а в комбинация с традиционни и утвърдени вина се получава ефектът „Уау“.

Още по-хубаво е, че на много места залагат сериозно на традиционни и позабравени типично български сортове като „Рубин“, „Мавруд“, „Широка мелнишка“, „Гъмза“ „Димят“ и „Мискет“. Не ги пренебрегвай, а смело дегустирай, защото наистина си заслужава.

И още една идея. Можеш да си организираш тематични винени пътешествия. Например из изби известни с доброто си „Мерло“. А догодина може да се посветиш на „Сира“. Със сигурност ще се изненадаш от разнообразието на вкусове и аромати. Наскоро си направихме подобно пътешествие посветено на мискетите. И разликата между прекрасните вина от местни изби в Карлово, Враца и Варна беше огромна.

Имаш огромен избор

Добрата новина е, че в България виненият туризъм се развива супер бързо и има огромен потенциал. За щастие мина времето, когато гроздовата благодат се произвеждаше само в огромни соц мастодонти. Днес във всяко кътче на страната се появяват страхотни винарни, които могат да изненадат с добри вина. Наистина, не всички имат възможност за нощувка и затова те съветваме предварително да определиш маршрута. Там където няма хотел, се ограничи до дегустацията и покупка на вината, които са ти харесали, а където може да се спи, можеш да си по-разточителен в опитването.

Приключението из красиви места

Всяко пътуване към нова и непозната дестинация е приключение. Това са тръпката от очакваното пристигане, неизвестността какво ще откриеш и, разбира се, колко добро е виното, което ще опиташ. Така че, смело се откажи от познатите ти курорти и поеми на винено пътешествие.

И още нещо, обикновено винарните са разположени в изключително красиви местности. А и само си представи гледката на лозята, заобиколили мястото, в което си отседнал и как над тях бавно се подава слънцето... Романтика, нали.

Виненият туризъм не е само вино

Все повече стават винарните, които се стремят не само да привлекат посетители, но и да ги задържат за по-дълго време, а и да ги направят свои верни фенове, които се връщат отново и отново. Затова и разнообразяват услугите си като изграждат басейни и СПА центрове, обикновено с вино терапии. Някои предлагат конна езда или офроуд приключение в района. Така, че ако решиш да останеш по-дълго време, със сигурност ще има какво да правиш.

Опознаваш местни традиции

Всеки край в България има своите традиции и характерни фестивали. Често те се организират в района на винарната. И така можеш да съчетаеш дегустацията с потапяне в обичаите на домакините си. Затова те съветваме предварително да проучиш дали няма да попаднеш на някой събор или местен празник по пътя си. Повярвай ни, заслужава си да промениш плановете си с ден-два, за да събереш емоции и спомени за цял живот.

Подкрепяш местната общност

Често винарните дават тласък на местната икономика. Бабите в района предлагат на туристите пресни плодове и зеленчуци от градината. От фермерите ще можеш да си купиш мед, млечни и месни продукти, а местни занаятчии изработват атрактивни сувенири.

Това бяха само шест причини да се отправиш на винен тур. Със сигурност ти можеш да се сетиш за още поне толкова и ще се радваме да ги споделиш. А ние ще продължим темата с разкази за личните ни винарски преживявания, с които се надяваме да ти помогнем да планираш следващото си пътуване. И за да не ги изпуснеш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми