Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Всепризнат деликатес заради вкусовите му качества, хайверът е и страшно полезен. А знаеш ли какви са различните видове, защо разликата в цената им е толкова голяма, как да ги разпознаваш и как е прието по света да се консумират ценните рибешки яйца? Предлагаме ти да разбереш.

Защо хайверът е полезен?

Той е ценен източник на мононенаситени и полиненаситени (омега 3 и омега 6) мастни киселини Освен това съдържа лесноусвоими от организма протеини и цял набор от витамини - А, В1, В2, В3, В6, В9, С, D, Е. С хайвера можеш да си набавиш и микроелементите фосфор, цинк, калий, калций, магнезий, йод, желязо, флуор. Основните видове са черен, червен, жълт (наричан по-често бял) и розов.

Черен хайвер

Това са скъпоценните яйца на есетровите риби моруна, пъструга и чига. Въпреки че за повечето от нас черният хайвер е просто черен, гурманите намират разлика в него и имат своите предпочитания. Общоразпространен мит е, че черният хайвер е по-скъп от червения, защото е по-полезен. Истината – и двата съдържат едни и същи вещества, но разликата в цената идва оттам, че есетровите риби стават все по редки, освен това достигат полова зрялост едва на 15 години и хвърлят хайвер само няколко пъти през живота си.
Хайверът на моруната е на първо място според ценителите, както по вкус, така и по хранителна стойност - 237 ккал, 27,2 г белтъчини и 14,2 мазнини на 100 г. Яйцата му се отличават със сребрист или тъмносив цвят и с деликатен орехов аромат.  

Червен хайвер

Червеният е основно хайверът на няколко вида сьомга –кралска, куча, червена или сребриста сьомга. Както и при черния, различните видове са с различни вкусови качества, хранителна стойност и съответно – цена. Калоричността на червения хайвер е от 230 до 270 ккал, съдържанието на белтъчини е от 31-35%, а на мазнини – 11-18% (на 100 г продукт).

Розов хайвер

Розовият хайвер се добива от няколко вида риби от семейство Пъстървови или от рибата минтай (вид треска). Той е толкова полезен, колкото е и червения, но съдържа по-малко мазнини и съответно е по-ниско калоричен.

Бял хайвер

Белият хайвер е от бяла риба, треска, щука, шаран, кефал, каракуда, бял амур, сом и др. Той е на достъпна цена и се продава най-вече в рибарските магазини. Въпреки че е много по-евтин от червения и черния, е не по-малко полезен. Например в хайвера на шарана съдържанието на полиненаситени мастни киселини е около 31%, т.е. по-високо от това в престижния черен хайвер (28%). Количеството на протеините в него също е съизмеримо с това в черния и червения.

Как и с какво се поднасят черният и червеният хайвер?

Има разлика в начина на ядене на черния и червения  хайвер в Русия и по света. Руската традиция от векове е черният хайвер да е мезе за водката. Слага се в стъклени, метални или порцеланови съдове, без лед, и оттам се гребе със супена лъжица, след което се слага върху филийка черен хляб с масло. Червеният пък най-често руснаците хапват върху паланчинки.

В Западна Европа обаче считат руския маниер за ядене на хайвер за истинско варварство. В изисканите ресторанти скъпият деликатес се поднася в специални метални или сребърни съдове с натрошен лед, в които се поставя малка стъклена купичка с хайвера. Или пък в специални изящни мидени черупки. А към него задължително се сервира сухо шампанско.

С хляб или без?

Според някои мнения на гурмани хлябът разваля истинския вкус на хайвера и затова е най-добре да се хапва по малко, в чист вид, с лъжичка, изработена от перлени мидени черупки – не с нормална, за да не оставя в устата метален вкус. Той се задържа за малко на върха на небцето, за да се разтвори, и след това се преглъща, като по този начин се усеща в пълна сила неговият неповторим вкус.

В други заведения обаче шеф готвачите се придържат отчасти към руската традиция и към черния или червения хайвер поднасят на своите клиенти малки палачинки, примерно от гречка, и добавки към тях – сметана, настърган яйчен жълтък, нарязан на ситно пресен лук. Но отново – задължително с шампанско или сухо вино. Трети кокетен вариант на поднасяне е белтъкът на половин яйце да се напълни с червен хайвер.

Как да си направиш тарама от бял хайвер?

Ако си се сдобил с по-голямо количество хайвер, можеш да го съхраниш в хладилник до една година и от него периодично да вземаш по малко и да си разбиваш тарама. Как да го съхраниш? Хайверът се измива добре със студена вода, премахва се ципата, която го държи, изцежда се внимателно в цедка и се засипва и обърква със сол, като най-отгоре е добре слоят да е плътен. Оставя се да престои в хладилника 6-7 дни. След това солта внимателно се отстранява, хайверът се слага в стъклен буркан, колкото може по-плътно, за да няма въздух, и се залива с олио, като над него да се образува около един пръст мазнина. Бурканът се затваря и се съхранява в хладилника.

А ето и лесна рецепта за приготвяне на тарама: 1 с.л. неразбит хайвер, 1 малка глава лук, 1 ч.ч. гореща вода, сокът от 1-2 лимона и средата на дебела филия стар хляб се поставят в буркан. Догоре се долива олио. Разбива се 2-3 минути с пасатор, като се започва от дъното и бавно се вдига нагоре.

Това беше темата ни за хайверите. А ако искаш още полезна информация, виж как да съхраняваш морски дарове и не пропускай да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми