С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

От малки знаем, че прясното мляко е полезно и помага да растем големи и силни. Знаем, че нашите родители и родителите на нашите родители са пили много мляко. Но напоследък млякото и млечните продукти са тема на разгорещени спорове до колко са полезни между нутриционисти, диетолози и всички останали.

Ние пък отидохме да поговорим с една от най-успешните компании в сферата на здравословните храни в световен мащаб- Данон. С над 160 фабрики, представена на 5 континента и над 140 държави, Данон заема водещи позиции в сферата на здравословните храни в четири различни дивизии: свежи млечни продукти, води, бебешки храни и клинично хранене. Срещнахме се с Цветелина Георгиева, мениджър корпоративни комуникации, която търпеливо отговори на всичките ни въпроси.

В началото бе млякото

„Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. От една страна те са един от най-лесно усвоимите източници на калций. От друга страна те съдържат необходимия ценен белтък и целия комплекс от B витамини. Дори съгласно националните препоръки по здравословно хранене, които са разработени от националния ни център по опазване на  общественото здраве, млякото и млечните продукти се препоръчват за консумация от всички възрасти и се смята, че те оказват изключително голям ефект върху здравето на индивида,“ разказва Цветелина.

Всички знаем, че за здравословния растеж на костите при децата е необходимо наличие на количество калций. „Колкото и храни съдържащи калций да приема детето на ден, организмът на децата усвоява едва 1/3 от този калций. Неусвоеният калций се изхвърля. А когато добавим и витамин Д в храната, той спомага за доброто усвояване на калция. Малките деца имат  по-голяма нужда от това, защото растат.“

А явно малчуганите предпочитат да приемат калция си под формата на… Данонино. Той е концентриран продукт, който в по-малък обем доставя достатъчно количество пластичен материал, достатъчно пълноценни белтъци, има калций и витамин Д. „Което е добра формула за здрави кости,“ допълва Цветелина. „Естествено, Данонино трябва да е част от балансираното хранене на едно дете. Не можем да го храним само с млечни продукти.“

 

Жените знаят защо

При жените пък знаем за проблемите с костите и остеопорозата. И въпреки че бягаме от стереотипите за жените и мъжете, но все пак няма как да не признаем, че жените в по-голяма степен проявяват интерес към здравословен начин на живот и здравословно хранене. Освен традиционното кисело мляко, дамите задоволяват нуждата си и с разнообразието, което предлагат продуктите с марка Активиа.  „Нашите наблюдения са, че предимно жените избират и пазаруват в магазините. Те коментират по-често как се чувстват и от какво имат нужда. Т.е. ако имат дисбаланс, жените са склонни да го коментират и да търсят варианти, да променят начина си на хранене,“ споделя Цветелина.

Функционалните храни и пробиотиците

Скоро ти разказахме за тенденцията за функционалните храни, които могат да се намерят дори сред вафлите и бисквитите, благодарение на Престиж-96. А какво точно са функционални храни?  Това са продукти, които чрез подходящи съставки и подходяща комбинация дават допълнителни ползи на организма и подобряват здравния тонус. Но защо свежите млечни продукти са функционална храна? Според Цветелина „храните, които съдържат пробиотици, с част от така наречените функционални храни, защото те имат изключително благотворно влияние върху много органи, системи и функции на самия организъм.  Например според специалистите по хранене бифидо бактериите,  регулират баланса на чревната микрофлора и възстановяват равновесието на нейните полезни за организма представители и влияят много добре на храносмилателните функции.“

(От)Къде е млякото?

И все пак откъде идва млякото, което консумираме? Цветелина ни разказва, че всички продукти, които се произвеждат в България за тях, се правят от най-висококачествено мляко от ферми Първа категория в България. Но решихме да питаме за митовете относно сухото мляко. „Чували сме невероятни неща.  Само в България се шири мнението, че сухото мляко е нещо, което се създава в лаборатория.. А сухото мляко е висококачествено сурово краве мляко, на което се изтегля водата. И това, което остава, е пълноценният белтък, протеина.“ А направата на млечни продукти изцяло от сухо мляко не е практично, защото такъв продукт би струвал много повече. Но понякога се добавя сухо мляко при производството. „Когато се изкупува сурово краве мляко от фермите, то пристига с различни параметри. Примерно масленост 3.6, белтъци 3.5. Но понякога идват с белтък 3.1, защото храненето на животните може да се промени през годината и това се отразява на млякото. И когато на опаковката пише „протеин 3.5“ съгласно законодателството трябва да се добави малко сухо мляко, за да се стигне нужното количество. Колкото по-качествено е суровото краве мляко, толкова по-добър е крайният продукт.“  

За „Активни и здрави“ деца

Данон се грижи за здравето на децата не само с производството на свежи млечни продукти, но и с проекти за стимулирана не физическата активност. „Активни и здрави“е един от най-успешните и интересни проекти, който компанията прави с фондация „Димитър Бербатов“.  „С фондацията тръгнахме с идеята, че от една страна ние сме професионалисти в областта на храненето, докато при тях нещата отиват повече в здравословния начин на живот и физическата активност.“ Проектът цели да даде възможност на децата да спортуват повече в училищата като обнови, изгради или възстанови материалната база. Данон дарява над половин милион лева и успява да направи спортни площадки и да възстановим спортни салони в училищата, включително и басейни.

Бъдещи творчески планове

Какво ни готвят от Данон? Компанията- майка  разполага с огромен научноизследователски център: над 1500 човека, които разработват нови продукти. „Освен това си партнираме с над 18 научни института в цял свят и мога да кажа, че те постоянно са заети в посока какъв нов тип свежи млечни продукти могат да предложат в посока на новите тенденции. Опитваме се ние да залагаме тенденциите. От друга страна компанията разбира, че нещата се променят във времето и дори храненето е процес, който търпи промяна. То не е нещо статично и заковано. Така че ние работим изключително много в тази посока, какво можем да предложим на изискванията на съвременния свят и да водим т. нар. хранителна революция, която е част от Манифеста на Данон за цял свят.“ 

Вижте още

Как да се отървем от целулита и подутия корем?

Съветите на нутрициониста Надя Петрова как да сме прекрасни на плажа и три страхотни рецепти с чия

Надя Петрова е нутриционист, завършила е канадското училище по натурално хранене CSNN, има ра

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми