Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Знаеш ли, че има трева с повече полезни Омега-3 мастни киселини от сьомгата? А че в друга витамин С е повече, отколкото в цитрусите? Днес темата ни е за полезната храна, която расте навсякъде около нас и ще ни помогнат Бояна Рачева и Борис Тасев от кулинарното училище Amuse Bouche. Те ще споделят и една супер интересна кулинарна тенденция и ще си поговорим и как отговорно да се възползваме от даровете на природата.

Няма как, когато се срещнеш с двама супер ентусиазирани кулинари, да не стане дума за храни и продукти. И от дума на дума стигнахме до това, че те опитват всяка екзотична или странна храна, до която се доберат. И това не са само продукти от малки ферми или екзотични магазинчета, а и всичко, което расте по земята. И така стигнахме до

Вълшебната тученица

„Природата ни осигурява много продукти, които стават за ядене и ние не познаваме. Именно опознаването им е една от новите моди в кулинарията и все повече хора се запалват по нея.“, казва Бояна.

Един такъв продукт е тревата „тученица“. Тя расте навсякъде в България и хората я възприемат като непотребен бурен. А всъщност „тученицата“ е страхотно богатство, което не трябва да изхвърляме. Тя съдържа повече Омега-3 мастни киселини от сьомгата и лененото семе, които се приемат за най-добрите им източници в природата. Освен това е богата на витамини С, А и В и на минералите магнезий, калций и желязо.

И логично попитахме как може да се консумира. Бояна сподели, че е открила тученицата пред няколко години, благодарение на своята майка. Тревата е много подходяща за салати и се приготвя като класическа зелена салата – нарязва се и се овкусява със сол, мазнина и оцет. Много е лека и хрупкава, а вкусът ѝ е неутрален. „От тученица можете да направите и таратор, като я сложите вместо краставица“, добавя Борис.

Врабчови чревца

И докато си говорихме за тученицата, беше спомената и тревата „Врабчови чревца“. Това също е супер разпространен бурен, който има невероятен ефект за работата на стомашно-чревния тракт. Положителното въздействие се дължи на голямото съдържание на влакнини, които действат като смазка на стомаха и червата. Тази трева също е много богата на витамини, като съдържанието на витамин С е по-високо, отколкото в някои цитруси, ни разказва Бояна.

А как се приготвя? Бърза справка показва, че врабчовите чревца могат да се консумират по всякакъв начин: сурови на салати, сварени в супи, смлени със зехтин като песто и леко запържени, при което се освобождава пикантен вкус.

„Фораджинг е новата кулинарна мания

Съвсем естествено стигнахме до въпроса защо такива природни богатства не се използват. Оказа се, че използването на даровете на природата започва да набира все по-голяма популярност и, че това е най-новата кулинарна тенденция със странно звучащото име „фораджинг“. Под тази дума се разбира събиране на диворастяща храна. И не си представяйте групи млади ентусиасти из горите и по полетата, не че ги няма, но с това се занимават и някои от най-известните професионални готвачи в света.

Борис ни разказва, че „Всяка година 10-12 известни „фораджинг“ готвачи имат среща и правят 12 степенно меню, от което всеки приготвя едно ястие. Заявяват какво ще готвят и тръгват по горите да съберат продуктите. Това могат да са фазани, гъби, мъхове и всичко необходимо. Дори готвачите ходят на курсове по стрелба, за да могат да осигурят храната.“

Нещо подобно има своите традиции и в България. Всеки е виждал хора, които обикалят горите за диворастящи гъби, боровинки или ягоди. Те са с невероятен вкус и аромат, но за да ги има и в бъдеще, трябва да се събират отговорно.

В тази връзка Борис казва: „Когато хората идат на планина за гъби или горски ястия, те не подхождат отговорно към природата. Например, не режат гъбите, а ги изкореняват, което означава, че мицелът е загубен и догодина на това място няма да порасне нищо. А старите гъбари след като отрежат гъбата, са разритвали наоколо, за да се разпръснат спорите и да се увеличи гнездото.“

Няма как да не се съгласим, че трябва да сме отговорни към природата. Тя ни зарежда с енергия, помага ни да релаксираме и, както стана ясно, ни осигурява прекрасна храна. И като стана дума за храна и природа, излетът за боровинки и къпинки, може да е чудесен повод за пикник с приятели. И понеже на чист въздух се огладнява, виж как пикникът може да стане по-вкусен.

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми