С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Най-много излишни калории поемаме от хапването между трите основни хранения за деня. Докато чакаш да стане време за обяд хапваш няколко бисквити или си чупиш от топлия хляб, докато пазаруваш продуктите за вечеря в магазина. Ако това ти звучи познато и искаш да го промениш, предлагаме ти да наблегнеш на тези девет храни. Всички те са богати на фибри и съдържат здравословни мазнини, които се разграждат по-бавно от организма, не вдигат рязко кръвната ти захар и ти дават енергия за дълго време. А и единственият начин да се справим с глада е с…храна.

Киноа
 
Знаеш ли, че всъщност киноата не е зърнена култура, а е всъщност семе? Ето защо няма глутен, богата е на протеини и фибри. А въглехидратите в киноата се разграждат по-бавно и не покачват рязко кръвната ти захар. Да не говорим, че е изключително полезна за хапване след тренировка за пълноценно възстановяване.

Ядки или фъстъчено масло

Бирените фъстъци не се броят за здравословни, нищо че са ядки. Веднага отбелязваме, че говорим за сурови такива, без сол или подправки. Ядките са богати на протеини и полезни мазнини, особено бадемите, кашуто, орехите и бразилския орех. Ако не обичаш ядки, пробвай да имаш подръка буркан фъстъчено масло или тахан. Добавяй по шепа ядки или по лъжица от фъстъченото масло/тахана върху салатата си или в супата си, за да си сит по-дълго.

Авокадо

Не веднъж сме казвали колко добре се отразява авокадото на диетата ни, особено на кожата. За разлика от другите плодове и зеленчуци, количеството протеин в авокадото е много високо. А и може да се добави успешно почти във всяка салата.

Леща

Лещата е сред любимата храна на вегетарианци и вегани, защото има огромно количество протеин и фибри. В 100 грама леща има 8 грама фибри и 9 грама протеин. А и поддържа стабилна кръвната ти захар, така че няма да огладнееш рязко. И въобще няма нужда да ядеш само яхния- лещата може и да е деликатес.

Хумус
 
Най-любимият ни дип: идеален за зеленчуци и крекери, а даже може да се маже на филия. Хумусът има толкова много протеин и фибри, а е толкова лесен за правене. Позволява ти да развихриш въображението си и да добавиш любимите си зеленчуци и подправки. Направи повече и вземи с теб в офиса за пълноценен обяд ( а и колегите ще те  харесват повече).

Чиа

Сигурно си чувала за чиа като съставка в здравословни храни и знаеш, че тя е много полезна. Освен че има много фибри, чиата помага помага да се хидратираш по-пълноценно. Можеш да я добавяш в салати, смутита, че даже и да правиш десерти от нея.

Кайенски пипер

Тази могъща подправка е известна не само като овкусител на гозби, но  и като средство за потискане на апетита. Проучвания показват, че като добавяш половин чаена лъжичка пипер към храната си, ядеш с около 60 калории по-малко на следващото хранне.  А и пиперът ускорява метаболизма и изгаряш по-бързо калории.
    
За още  полезни съвети и интересни рецепти, абонирай се за „Знам да ям“ още сега.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми