Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Оказва се, че в България 59% от хората над 15 години не консумират редовно плодове и зеленчуци, показва проучване на Евростат. Така заемаме предпоследното място по този показател в Европейския съюз. След нас е единствено Румъния, където 65% от хората не ядат такива продукти. Средният процент за ЕС на хората над 15 години, които не консумират пресни плодове и зеленчуци е 34%.

Какви са причините?

Според експерти, сред основните причини за по-слабата употреба на такива храни са донякъде по-ниските доходи в сравнение със Западна Европа и в по-голяма степен ниската образованост и знание за ползите от приема на плодове и зеленчуци в България и Румъния. За да се промени това, най-важна роля имат хората, които могат да възпитат и в себе си, и в децата си навици за редовно хапване на плодове и зеленчуци. Това може да стане по лесен и забавен начин. Ето как:

Създайте положителна нагласа

В „Знам да ям“ сме ви давали идеи как да накарате детето да яде полезни храни. Освен това сме споделяли и практични идеи как да преодолеете детското злоядство. А ето и още няколко.

Промяна в отношението към плодовете и зеленчуците може да се постигне, когато детето се грижи за собствена градина. За това не е задължително да имате извънградска къща. Можете просто да засадите мини домати или зелени подправки в саксии на балкона. Разбира се, поверете грижата за тях на детето. Помагайте му и не пропускайте да го похвалите, когато произведе първата си реколта.

Друг подход е да се възхищавате на плодовете. Навсякъде около нас има плодни дървета. Можете да ги откриете докато се разхождате в парка, в планината или по тесните улички на някой стар квартал. Когато видите плод, го откъснете и обяснете на малкия човек, че той дава сила и помага да се порасне голям. Ако трябва, го повдигнете, за да откъсне сам ябълка или джанка. Така хапването на плодове „по пътя“ ще се превърне в навик.

Винаги слагайте пресен плод или зеленчук на масата. Така детето ще свикне с присъствието им и за него това ще се превърне в задължителен елемент от трапезата.

Ето как всеки от нас може да помогне за преодоляване на негативната статистика, която ни отрежда предпоследно място в ЕС по консумация на плодове и зеленчуци. На имейл editors@znamdaima.bg очакваме и вашите идеи как да научим децата да хапват пресни храни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми