Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Не знаем дали от жаба става принцеса, но от риба цар на трапезата, може да се получи. Е, само за един ден, но е по-добре от нищо. Особено, ако този ден е утре и говорим за шаран. Нормално е кулинарен портал като „Знам да ям“ да сподели своите идеи за шараносготвяне. Няма да ви занимаваме със сложни рецепти, изискващи висше кулинарно майсторство. За нас е важно готвенето да е бързо и приятно с впечатляващ краен резултат. И така, започваме.

Началото

Половината от успеха е изборът на хубава риба. Писали сме как да я изберете, така че цъкнете тук.

Що се отнася до размера, има две школи – на големите и малките риби. Първата следва принципа „колкото повече, толкова повече“ и изтъква предимството, че колкото е по-голям рибокът, толкова по-едри са костите и съответно са по-лесни за махане. А шаранът не е като да няма кости. Втората школа твърди, че малкото шаранче все още не е добило характерната блатна миризма на голямото шаранище. Освен това, според тях дребните костици ще се стопят при готвенето. Вие решете какъв размер да купите, но имайте предвид, че от костите няма отърване.

И за да ви спестим главоболия, ви съветваме да купите изчистен шаран или да помолите продавача в магазина да махне поне люспите. Иначе ще намирате блестящи люспички поне до Гергьовден… но пък някои казват, че това е на пари. И след като имаме хубав изчистен шаран, можем да почнем да го готвим.

Класика на фурна

Пълненият шаран на фурна е класика. А и не е труден за готвене. Вземате 2-3 глави лук – 2-3 моркова, наситнявате ги и ги слагате да се задушават в олио. През това време накълцайте и 150-200 грама гъби и също ги метнете в тигана. По някое време добавете и малко целина за свежест, черен пипер, сол, около чаша счукани на едро орехи и чаша доматено пюре. Когато плънката се посгъсти, я махнете от котлона.

Остава да напълните животното. Табиетлиите го шият, но ние ви съветваме да затворите корема с няколко клечки за зъби. После разпределяте останалата плънка наоколо, слагате върху рибата резени домат и парченца масло, добавяте чаша топла вода в тавата и слагате да се пече. Ако рибата е около 2 килограма, ще ѝ трябва около час и половина за печене.

Бързичко в тигана

Шаранът става неприлично вкусен ако се изпържи. А и това е доста бърз подход. Тайната е в панировката и по-точно в овкусяването на брашното. За да стане рибата по-вкусна ви предлагаме да добавите черен и червен пипер, чесън на прах, сух магданоз и малко къри. После нещата са ясни – овалвате всяко парче в брашно, после в разбито яйце и накрая в галета. Остава да изпържите в голямо количество добре загрята мазнина. Не забравяйте и да сложите готовите парчета риба върху решетка или домакинска хартия, за да се оцеди излишното олио. Основното предимство на тази рецепта е, че готвенето е при доста висока температура и така дребните костици наистина могат да се стопят.

По гръцки в сол

Традиционно тази рецепта се прилага за ципура и други Средиземноморски средно големи риби, но от опит знаем, че става и за шаран. Вземате 2 пакета морска сол, изсипвате ги в купа и ги разбърквате със съвсем малко вода, колкото солта да се овлажни, а не да става на каша. На дъното на тавата слагате алуминиево фолио, отгоре слой сол, после изчистената риба и покривате с останалата сол, така че да не остане непокрито място. Печете около час и половина, вадите от фурната и оставяте да се охлади. После внимателно разчупвате и махате коричката от сол. С нея би трябвало да падне и кожата на шарана, която и без друго не е особено вкусна. А ако искате да обогатите рецептата, можете да напълните рибата с плънката от първото ни предложение.

Ами, от нас толкова. Надяваме се, че рецептите ви допадат и ще ги пробвате. И не забравяйте да ни четете редовно, защото наближава времето на готвенето за Коледа, а ние вече готвим интересни предложения.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми