Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Кой не иска да похапне под Айфеловата кула? А знаеш ли какво е задължително да опиташ в града на любовта? За да те улесним сме ти подготвили списък от пет храни, които са най-вкусни в Париж и са част от арсенала, с който Франция завладява света.

Париж е символ на… всичко. На култура, изкуство, история, музика, любов. Но и на висшата кулинария. В крайна сметка, тя е тръгнала именно от тук. Затова и не е никак случайно, че повечето термини, които чуваш в кулинарните предавания звучат малко или повече по френски. Е, днес няма да си говорим за многобройните ресторанти, удостоени със звезда „Мешелин“ и гастрономическото съвършенство, което предлагат. Ще се отдадем на по-достъпни кулинарни удоволствия, на които да се отдадеш докато се придвижваш от една забележителност към друга.

Обяд или вечеря в малко бистро

В Париж е пълно с малки семейни ресторантчета, които от поколения са с едни и същи собственици. Именно те носят онзи бохемски дух, който всеки турист иска да усети. И тук, както в Барселона важи правилото да се избягват централните туристически улици. По-добре кривни в малките, павирани сокаци, по които са ходели д‘Артанян, Арамис, Портос и Атос и започни да се ослушваш. Когато чуеш от някое малко ресторантче френска реч, а не английски, значи това е твоето място. Влез, отпусни се и остави времето да спре.

Обикновено менюто в тези ресторантчета съдържа по 3-4 салати, още толкова предястия, 4-5 основни и 2-3 десерта. Но това означава, че всяко ястие е изпипано до съвършенство и каквото и да поръчаш, няма да сбъркаш, особено ако го съчетаеш с чаша вино. Във Франция да си поръчаш гроздов еликсир за обяд е напълно приемливо. Но говорим за чаша, бутилката е за вечерта.

Патешко филе

Не знаем дали има нещо по-особено в патиците, отглеждани във Франция, но ароматът и вкусът на патешкото конфи са уникални. Затова задължително го опитай. Предлага се почти навсякъде и се приема за едно от традиционните местни ястия. И не се притеснявай като научиш, че приготвянето на патешките гърди е в много мазнина. Накрая тя се отцежда и ще ти поднесат прекрасно, сочно, крехко розово месо с хрупкава коричка. Обикновено върви с картофена салата. Уникалното ѝ е, че картофите се сотират в мазнината от филето и са поръсени с много чесън.

Багети

Париж е мястото с най-много пекарни на глава от населението. Това не е преувеличение, а най-хубавото е, че всяка пекарна има уникален подход към хляба и майсторите работят по собствени рецепти. Това са така наречените „артистични“ хлябове. А най-известни    т от тях е багетата, която ние знаем като „франзела“. И ако те гони глад, влез в някоя пекарна, вземи си една или две багети и продължи с обиколката си. И помни, че няма нищо странно в това да хапваш още топлото хлебче докато се разхождаш. Така прави всеки уважаващ се парижанин.

Френски тост

Почти всяко кафене или ресторантче в Париж предлага и храна за навън. А най-често това е сандвич от запържени в масло филийки между, които има дебело парче шунка и лист или два страхотно сирене. В по-разточителните версии има сирене и върху сандвича. Това пиршество е известно като Croque Monsieur и ако не си го опитал, все едно не си бил в Париж.

Палачинки

Това е сигурно най-популярната улична храна във Франция. На всеки ъгъл можеш да видиш колички с майстори на крепове, както там се наричат палачинките. Това е страхотна следобедна закуска или междинно хапване преди обяда в уютно бистро. Знаем, че ще си изкушен да пробваш всяка възможна заливка, но ти препоръчваме да се придържаш към класиката масло и захар. Това е автентичният парижки вкус. И още нещо, купи палачинката от място, където се приготвя на момента, а не където само претоплят предварително направени.

Кроасани

Ако си тръгнал на разходка рано сутринта, носът ти ще се изпълни с изкушаващия аромат на прясно изпечени кроасани, който се носи от всяка пекарна. Отдай се на изкушението без каквито и да е угризения и се наслади на това изтънчено френско удоволствие. Кроасанът не е обикновена кифла, а наслада за всички сетива. И отново се придържай към класиката – обикновения кроасан с масло.

Това беше нашият кулинарен списък за Париж. И като сме на вълна гастрономични пътешествия, виж кои са задължителните ястия в Прага, Барселона и Тоскана.

Вижте още

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми