Информираният избор е пътят към здравословното хранене

За много хора есента има аромат на сочни, узрели дюли. И естествено искаме да го запазим за зимата. А най-лесния начин е да го затворим в буркани под формата на сладко. За днес сме ти подготвили любимата си рецепта, която ще те изненада колко е лесна и най-вече с неповторимия си вкус.

Съотношението е 1,5:1:1

Това означава, че на килограм и половина дюли слагаме кило захар и варим в литър вода. Добавяме и някои екстри, но за тях след малко. Имай предвид, че това е съотношението, което ние ползваме, защото ни харесва резултатът да е става леко кисел. Ако искаш да ти е по-сладко, използвай толкова захар, колкото са плодовете.

Първата стъпка е добре да почистим дюлите. Това означава да махнем дръжките, листата и семките. Някои ги белят, но според нас това е излишно, а и както знаеш голяма част от витамините са в кората. Най-пипкавата част от приготвянето е настъргването. Тя е и най-опасна, защото плодът е твърд и лесно можеш да се порежеш. Затова ти предлагаме да действаш директно с кухненския робот като ползваш най-едрото ренде. Така настъргването ще ти отнеме минути. И един съвет: след като настържеш дюлите ги поръси с лимонов сок. Така няма да се обезцветят, а и сладкото ще придобие приятна свежест.

Вари на тих огън

След като си готов с дюлите сложи водата да заври и добави захарта. Когато тя се разтопи, добави и плодовете. Вари ги на тих огън, като периодично разбъркваш. Това означава средна степен.

Ти си прецени колко гъсто да е сладкото. Ние не обичаме да има много сок и затова го държим на котлона около час и половина.

Добави екстри

Сладкото от дюли е изключително податливо на вкусни добавки. Ето какво му слагаме, за да си угодим:

  • Орехови ядки. Комбинацията от сладко и орехи е класика. Да не говорим и, че е супер здравословна.
  • Канела. Ммммммммммммм. Кой казва, че канелата е само за сладкиши. Добави една-две чаени лъжички и ще се влюбиш в резултата.
  • Ябълки. Дюли и ябълки е любов от първа лъжичка. Съветваме те да добавиш настърганите ябълки около 30 минути преди да приключиш с варенето – те са по-меки от дюлите и не им трябва толкова много време.

Няма нужда да стерилизираш

След като сладкото е сварено, веднага го сипи в бурканчета. Затвори ги добре и ги остави с капачките надолу за 48 часа. От топлината бурканчетата ще се вакуумират и така сладкото ти ще изкара цяла зима.

А за какво да го ползваш?

Е, тук няма да се разпростираме със съвети. Само ще споделим, че за нас това сладко е перфектна добавка към палачинки, пържени филийки и сладкиши.

А последното означава, че скоро ще споделим любимата си рецепта за сладкиш със сладко от дюли. И за да не я изпуснеш, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

3 рецепти за домашна лютеница от бабините тефтери

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна лютеница?

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна люте

Свежи и лесни рецепти за десерти със сезонни плодове

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти? Предоставяме на вниманието ти три лесни рецеп

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми