Информираният избор е пътят към здравословното хранене

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата? Къде се срещат сладко и здравословно? Все важни въпроси, които вълнуват много хора. Имаме добра новина: намерихме отговорите от двама от топ сладкарите на България – Ради Стамболов и Борислав Екзархов.

Те познават всички тайни на сладкарството и налагат модерни тенденции не само в България, но и в чужбина. Непрекъснато пътуват и затова сме много щастливи, че успяхме да откраднем малко от времето им специално за читателите на „Знам да ям“.

Има ли здравословно сладкарство?

Оказва се, че всеки продукт и техника имат алтернативи. Важно е човек да е отворен към новото и да е готов да експериментира. Е, в това отношение двамата създатели на сладкишница „Гаврош“ имат богат опит и са известни със смелите си идеи и проекти.

За Ради Стамболов ключът е в качеството на продуктите и мярката. Според него всичко е наред, когато не се прекалява. Но от друга страна пълното въздържание също не е добра идея, тъй като така се лишаваме от хранителни вещества, от които имаме нужда.

В тази връзка Боби Екзархов споделя: „Захарта в малки количества не е вредна тъй като активните хора я изразходват ежедневно. От известно време се опитваме да промотираме възможността да се произвежда сладкарска и хлебарска продукция с натурални, безвредни продукти био производство. В „Гаврош“ имаме специално създадени за целта щемпели с които гарантираме качеството на нашата продукция.“

Кои са алтернативите на захарта?

И като стана дума за алтернативни продукти, попитахме с какво можем да заменим захарта. Добрата новина е, че има много алтернативи. В „Гаврош“ експериментират със сироп от агаве, кокосова захар и мусковадо. Определено тези продукти привлякоха вниманието ни и потърсихме повече информация за тях.

Сиропът от агаве има фин, неутрален вкус. Той се извлича от сърцевината на вид кактус със същото име, който расте в Латинска Америка. Много е сладък и трябва да се ползва в малки количества. Добре е да се ползва в сурови десерти или за подслаждане на вече изпечени сладкиши. Можеш да го сложиш в напитки, зърнени храни или като добавка за палачинки.

Захарта от кокосова палма е позната от столетия в Югоизточна Азия. Тя се добива от нектара в цветовете на дърветата. Много е близка до нерафинираната тръстикова захар, но на вкус е по-карамелена. Най-хубавото е, че тази захар може на 100% да замести бялата. Бялата захар има и много други здравословни алтернативи. За някои от тях сме ти разказвали и можеш да си ги припомниш тук.

Да даваме ли сладко на децата?

Всеки родител се пита дали не е по-добре да държи детето си далече от сладките изкушения. Но това е много трудно – как да устоиш на горещите молби и блесналия поглед при вида на изкушаващо парче торта. Няма начин и просто се поддаваш. А дали това е лошо?

Ради Стамболов призовава родителите: „Моля Ви, не лишавайте хлапетата от изконното им право да хапват сладкориики, с омазани в шоколад ръчички! Така или иначе като поотраснат, ще наваксат“. За нас това означава, че в сладкото няма нищо лошо, особено ако детето е активно и, разбира се, внимаваме какво му даваме. Тук се намесва и Боби Екзархов, който казва: „В момента някои детски градини не разрешават да се внасят торти със сертификат за произход ,а в същото време разрешават шоколадови и захарни изделия от къде ли не без никакви отличителни знаци и гаранции. Кое е по вредно, нашата продукция или тази от магазина?“.

Кои са модерните тенденции в сладкарството?

Понеже се заговорихме за децата, а те приемат света първо с очите си (затова и не могат да се отлепят от цветните витрини на сладкарниците), попитахме кои са съвременните тенденции в сладкарството.

Според Ради Стамболов това е: „Сливането на сладкарството с други сфери на съвремието – дигитален печат, 3D принт, IT технологии, шоу и пърформанс... Чудаци като нас създаваме тенденциите.“

Веднага се сетихме за една тенденция, създадена и наложена от днешните ни гости – сладкото суши. То изглежда досущ като популярната японска храна, но носи експлозивната сладост на любимо лакомство.

И така, оказа се, че не е нужно да се ограничаваш от сладко. Просто трябва да го хапваш с мярка и да имаш смелостта да експериментираш с техники и продукти. А ако искаш да видиш какво означава модерно сладкарство, те каним да посетиш сладкарница „Гаврош“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми