Информираният избор е пътят към здравословното хранене

През есента не можеш да избягаш от красотата на цветовете на дърветата, желанието да хапнеш топла супичка и аромата на печени чушки. Но не знаeм защо някой би се и опитвал.

Бурканчетата с лютеница са подредени вече в шкафа, туршиите са добре затворени и очакват студеното време (или ракията). Време е да разгледаме чушките като потенциална вкусна и полезна вечеря. Днес ти предлагаме две шарени, нестандартни и много вкусни рецепти, които да направят вечерта ти уютна и топла.

Пълнени чушки с киноа и люти чушлета

Приготви се за едно невероятно кулинарно преживяване. Тази рецепта е не само вкусна, но и полезна. А и вкусовете са толкова много, че направо няма да повярваш, че ядеш просто чушка. Леко пикантно и много засищащо- какво повече да искаш от една вечеря? Рецептата е за шест порции и отнема 40 минути.

Продукти:

За соса:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • ¼ червен лук, нарязан на едро
  • 2 скилидки чесън, нарязани на едро
  • 1 ½ чаени лъжици кимион
  • Сол и пипер на вкус
  • Магданоз
  • 1 или 2 люти чушки (най-добре халепеньо)
  • 230 грама крем сирене (може да използваш веган сирене, ако постиш)
  • ¼- ½ чаша вода

За чушките:

  • 3 големи чушки, почистени и разрязани на половина
  • ½ чаша от соса
  • 1 консерва червен или черен боб, отцеден и измит
  •  1 чаша киноа, сготвена
  • ½ чаша царевица (от консерва или замразена)
  • 250 грама нарязани домати (може от консерва)

Приготвяне:

Започваме със соса. Сложи тиган на среден огън на печката. Добави зехтина, лука, чесъна, кимиона, солта и подправките. Сотирай докато лукът омекне (5-7 минути). Добави лютата чушка и крем сиренето за около 2 минути. Изсипи всичко от тигана в блендер, добави магданоза и ¼ чаша вода. Блендирай до получаване на желаната консистенция. Подправи на вкус и изсипи в купа и остави в хладилника, докато приготвиш чушките. Затопли фурната на 190 градуса. Сложи малко вода в тавата. Добави всички съставки (освен чушките) в купа и разбъркай добре. Подправи на вкус. Напълни всяка половин чушка с плънката. Сложи напълнените чушки в тавата, покрий с фолио и готви 30 минути. Преди да сервираш залей със соса.

Пълнени чушки с леща

Лещата не е само за яхния, супа, салата и кюфтета. С нея можем да пълним и чушки! За една пълноценна вечеря, която ще те държи сит дълго и ще ти набави дневната доза протеини.

Продукти:

  • 6 големи чушки
  • 1 червен лук, нарязан на дребно
  • 2 чаша спанак (пресен или замразен)
  • 2 чаши гъби
  • 2 чаши кафява леща (може и буркан/консерва)
  • 2 скилидки чесън
  • 2 чаени лъжици кимион
  • 2 чаени лъжици чили
  • Сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Сотирай лука и подправките в тиган (можеш да го направиш само с вода или с малко мазнина). Добави гъбите, спанака и лещата. Остави на средна температура за 5-10 минути. Затопли фурната на 190 градуса. Изчисти чушките и ги нарежи на половина. Опитай лещената плънка и овкуси според предпочитанията си. Напълни (ама щедро!) чушките със сместа. На чушките ще им трябват към 30 минути да омекнат, а плънката да се запече.

Ако ти е останала леща, предлагаме ти да пробваш тези невероятни кюфтенца от картофи с леща. А ако искаш да разбереш повече за една от най-обичаните храни в кухнята, разбери повече за лещата тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми