През последните години се отчита повишен интерес към виното в България. Появяват се специализирани магазини, регалите за вино в супермаркетите стават все по-големи, вече има и десетки вино барове, в които може да се опита гроздовият еликсир. Така се формира вино култура сред потребителите, които започват да се интересуват от сортове, производители, вкусове и така нататък. Днес и ние ще помогнем с кратък увод в света на виното и по-специално на червените му разновидности.

Както сме казвали, по света има стотици сортове грозде, от което се прави вино. Почти всеки регион може да се похвали със своя гордост. Местните са екзотични вина, които се произвеждат от малко производители в ограничени количества. Те представляват интерес за всеки любител на виното. Проблемът е, че се откриват трудно и обикновено са доста скъпи поради ексклузивния си характер. Затова, ако сте начинаещ, най-добре е да започнете с утвърдените

основни сортове

Каберне Совиньон. Това е един от най-популярните сортове в света и може би е най-разпространеният в България. Характерните аромати са на подправки и дъб. Според специалистите качествените вина от този сорт разкриват пълния си потенциал след 3-5 години зреене. Тогава вече можете да откриете и аромат на шоколад и канела. Кабернето е подходящо за по-мазни меса като агнешки котлети или свинско.

Мерло. Този сорт произхожда от френската област Бордо, а днес е разпространен в целия свят. Вината са силно плодови и също са подходящи за отлежаване. Можете да ги поднесете с говеждо, телешко или с патица. Мерло е страхотна добавка към купажи, особено в комбинация с Каберне.

Сира е един от най-старите сортове грозде. Някои казват, че произходът му е от Персия (днешният Иран), а според други идва от долината на река Рона. Смята се, че това е „аристократът“ сред вината. Цветът му е тъмночервен, почти черен при най-качествените образци. Ароматите са на листа, кожа и тютюн. Страхотен акомпанимент е за препечени меса и стари жълти сирена.

Пино ноар е друго вино, за което казват, че има благороден характер. То произхожда от Бургундия във Франция и образно казано е в пряка конкуренция с кабернето от Бордо. Пино има богати вкус и аромат, които се развиват при отлежаване. Съчетава се много добре с печени меса с гарнитура от зеленчуци и с плесенни сирена.

Българските представители

Няма как да не започнем с родната гордост Мавруд. Легендата разказва, че преди битка хановете са давали на войниците по чаша от това гъсто и тежко вино за сила и смелост. Има наситен червен цвят, а сред ароматите преобладават плодове и подправки. Върви с агнешко месо и дори с десерти.

Широка мелнишка е още един местен сорт, който вирее основно в Югозападна България. Виното е гъсто и тежко и има характерен цвят на узряла череша и приятна тръпчивост. Върви с червени меса и птици.

Рубин е сравнително нов сорт, селектиран в края на 40-те години на 20 в. в Лозаро-винарския институт в Плевен. Виното е тъмночервено с аромат на боровинки и къпини. Можете да го поднесете с жълти сирена и плодове.

Не пренебрегвайте купажите

Комбинациите от няколко сорта стават все по-популярни. В тях можете да откриете най-добрите характеристики на всеки от вложените сортове и да се насладите на наистина комплексно вино. Каберне и мерло е класическа комбинация. Но не пренебрегвайте и предложенията с повече от два сорта.

Колко струва добро червено вино?

Във всеки ценови клас може да се открие качествено вино. Колко ще платите зависи от вас и от предназначението на напитката – дали ще е, за да пиете по половин чаша преди заспиване, за романтична вечеря или, за да впечатлите някого. Тогава, ако имате колебания се допитайте до консултантите в магазина.

С тапа или на винт?

Противно на мнението, че вината с винтова капачка са по-нисък клас, това съвсем не е така. Има много реномирани производители, които използват този метод на затваряне на бутилките, от което качеството на виното не се понижава.

И така, това беше нашето кратко представяне на основните червени сортове, които можете да откриете в магазините. В „Знам да ям“ очаквайте още любопитна информация за гроздовите еликсири. А, до тогава можете да си припомните и съветите ни за избор на бяло вино.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.