Вече за никого не е тайна, че в „Знам да ям“ обичаме вино. Защо ли? Защото за нас всяка бутилка е приключение във вкусове, аромати, плътност и цветова. И ние с удоволствие се впускаме в това пътешествие за разкриване на тайните на гроздовите еликсири. Но за да успеем, ни трябва подходящо оборудване. В случая това са чашите. Имено на тях е посветена втората тема в месеца ни на подреждане на масата. И понеже все още е хладно, ще се отдадем на бокалите за червено вино, а следващата седмица, когато се надяваме, че вече ще е трайно топло, ще се занимаем и с чашите за бели и пенливи вина.

Трябват ли ни различни чаши?

Според нас „Да“. Разбира се, няма да ви караме да си купувате 5-6-7 комплекта. Това, което ние смятаме за задължително е да имате сет от така наречените универсални чаши и един комплект за бордо. Всичко друго е въпрос на желание и възможности. Препоръчваме ви да си купите и декантер, особено ако сте почитатели на отлежалите вина. За да разкрият напълно ароматите и вкусовите си, те трябва да „подишат“. А това става най-добре в декантер. Няма да ви даваме съвети каква да е формата му, защото всички постигат един и същ ефект. Разликите в дизайна са въпрос на вкус. И така преминаваме към

основните типове чаши за червено вино

Универсалната форма наподобява цвета на лале. Обикновено тя е с обем 300-350 мл. Обемът ѝ е достатъчен за да даде възможност на виното да диша, а стесняването в горната част концентрира ароматите и така се увеличава насладата от отпиването.

Чашите за бургундско вино наподобяват надут балон. Имено така ги наричат във Франция. Те са с по-голям обем от универсалните, а долната им част е много широка. Така виното има по-голяма площ за контакт с въздуха, което помага да се разкрие пълният му потенциал. Тези чаши са подходящи за сортове като Пино Ноар и тежки и плътни вина като родния Мавруд.

Третият основен тип са чашите за бордо. Те също са с форма на лале, но са по-големи от универсалните. Подходящи са за всякакви червени вина – отлежали и млади. Признаваме си, че на нас тези чаши ни харесват най-много.

Чашите за десертни червени вина като португалския портвайн, например, са по-малки и на толкова раздути в долната си част. Тази форма най-добре разкрива свежестта и ароматите на ликьорените вина.

Колко да наливаме?

Абсолютно забранено е чашата за вино да се пълни догоре. Така не са били дори и варварите. Ако препълните чашата, виното няма да се развие и прекрасните му вкусове и аромати ще останат скрити за вас. Затова наливайте до една трета от обема. А за още по-лесно – до най-широката част на чашата. И още нещо – не разваляйте виното с лимонада. Ако държите на коктейл „мечка“, идете на някой селски събор, но не се опитвайте да впечатлите гостите си с него.

От какъв материал да са чашите?

Дали ще е стъкло или кристал е въпрос на личен избор. Факт е, че кристалът е много претенциозен, иска специални грижи и затова много хора го избягват и предпочитат стъклото. Според нас е по-важно чашата да е фина, с тънки стени и, разбира се, да е красива. Не купувайте дебелостенни чаши за вино, защото така се губи голяма част от удоволствието, а то е най-важно.

Както виждате, не сме се разпростирали много-много по темата за чашите. Днес целта ни беше да представим основните типове, а не да ви товарим с академични знания. Надяваме се, че сме били полезни и, че ако този текст вие харесал ще го споделите с приятелите си.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.