По традиция за Гергьовден купуваме и готвим агнешко месо. Но често се прокрадва онази малка нотка на съмнение дали сме избрали най-хубавото. Днес ще прогоним тези мисли със съвети как да избереш наистина добро агнешко месо.

Трябва да има печат

По закон месото за продажба трябва да има печат, който се полага в кланицата. Тези сини елипсовидни печати се слагат в предната и задната част на агнето и доказват неговия контролиран произход. На печата има маркировка „BG” и специфични номера, които указват района на произход и ветеринарната служба, която е осъществила контрола. Ако месото е от друга държава от Европейския съюз, на печата вместо „BG“ ще присъства маркировката на съответната страна. А ако е с произход извън ЕС, печатът ще е кафеникав.

Агнето не е повече от 8-9 килограма

Цялото агне тежи около 8-9 килограма нето, а живо 15-17 килограма. Ако е по-голямо, значи не ви продават агне, а шиле. Не че не става за ядене, но определено не е подходящо за празника. Първо, това месо е с повече мазнина, която има характерна неприятна миризма и е необходимо дълго мариноване и готвене с много подправки. Второ, месото на порасналото агне е по-трудно за приготвяне. То е добро за кайма, най-вече в смес с други меса.

Месото трябва да е приятно розово, а мазнината мраморно бяла

При избора на агнешко можете да се доверите на сетивата си. Внимателно огледайте месото. Цветът му трябва да е розово-червен, а мазнината – тънка и бяла. Ако е жълта, по-добре поискайте от месаря друго парче. Помолете и да огледате месото. Така ще усетите дали повърхността му е суха. В случай, че усетите слуз, значи месото е старо или е било замразявано, което не е добре. Направете и проверка като натиснете леко месото. Прясното агнешко бързо възвръща формата си.

И като говорим за сетива, носът ви също е добър помощник. Ако усетите каквато и да е миризма, различна от тази на прясно месо, изберете друг търговец. Особено внимателно подхождайте към предварително мариновани парчета месо. Някои по този начин крият шилешко или старо месо.

Пазарувайте от утвърдени търговци

Тези дни навсякъде ще има агнешко – по пазари, сергии, магазини и дори ще се продава от частни коли. Човек сам избира от къде да си го купи, но те съветваме да не поемаш излишни рискове и да пазаруваш от места, на които имаш доверие. Вече има много специализирани месарници, които предлагат страхотно месо. Освен това, големите търговски вериги работят с български производители и внимателно контролират как се отглеждат животните и как се обработва месото. Отделен въпрос е, че някои имат и собствени транжорни, което е гаранция за качество и, че месото ще е наистина прясно.

Това бяха основните съвети за избор на агнешко месо. А скоро очаквай продължение на темата с описание на различните части на агнето и как е най-добре да ги сготвиш. Това означава, че ще споделим някои от любимите си рецепти. А ако си от тези, които по една или друга причина не обичат агнешко, ти предлагаме да си припомниш основните съвети за избор на други видове месо и така да сложиш най-доброто на празничната маса.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.