Казват, че калориите по време на празници не се броят. Сигурно затова около Коледа се появяват толкова много изкушения. Все пак дори и Дядо Коледа в САЩ успява да намери време да хапне мляко с курабийки. Не само в нашата родина, но по целия свят празникът е свързан с богати трапези и разточителни пиршества. Днес ще те заведем на малко коледно пътешествие, за да ти покажем какви изкусителни десерти хапват на Коледа по света.
Чили
Чилийците, както и северните ни съседи- румънците, хапват козунак не само на Великден, но и на Kоледа. Пан де Паскуа (Pan De Pascua) или Великденски хляб, е част от традиционната коледна трапеза. Този пандишпанов кекс се прави с мед и джинджифил. Обикновено се слагат бадеми, орехи, захаросани плодове и стафиди. Всъщност това е трансформацията на традиционния немски коледен сладкиш щолен (Stollen) , донесен в страната от имигрантите. Това е комбинация от немския щолен и италианския панетон (panettone).
Испания
В страната на фиестата и сиестата и всички други държави, които някога са били част от испанската империя, ядат турон (turron) на Коледа. Това е кръгъл или правоъгълен десерт, който се прави от захар, мед, яйчен жълтък и печени бадеми. Първото споменаване на рецептата датира от 16-ти век, но се смята, че десертът е доста по-стар и произлиза от арабска рецепта.
Китай
Не че има много християни в Китай, но народът не пропуска добра възможност за размяна на подаръци. И то какви- опаковани в целофан ябълки. Но защо ябълки? В китайския език думата за „ябълка“ звучи точно като „коледна вечер“.
Карибите
На Карибските острови знаят как да се забавляват. Празнуващите Коледа взимат основата от европейските плодови кексове и добавят…мда, позна – ром, за да си направят кекс с ром. Защо да слагаш стафиди в кекса, когато можеш да сложиш стафиди напоени с ром? Интересното е, че сушените плодове се киснат в рома с месеци. Тестото се приготвя с карамелизирана захар и „пияните“ стафиди се добавят в него. Този тип кекс е популярен в Ямайка, Пуерто Рико, Св. Винсент. Консумирайте с мярка и удоволствие. ;)
Унгария
Специалните коледни бонбони szaloncukor са прекрасно оправдание да не се опитваш да говориш трудния унгарски език (все пак не е възпитано да се говори с пълна уста). Този облян в шоколад фондант има няколко различни вкуса: ванилия, ягода, лешник и кокос, и е най-сигурният знак, че си в Будапеща за празниците. Част от традицията е цветно опакованите бонбони да красят коледното дръвче.
Исландия
Като говорим за трудни за произнасяне думи, дори няма да се опитваме и с тази – jólagrautur. Това е традиционният исландски risgrynsgröt (оризов пудинг), но поръсен с канела и захар. Преди да се сервира се добавя един бадем в пудинга и щастливецът, който го намери в паничката си, ще има късмет през цялата година.
Япония
Коледа не е много популярен празник в Япония, но пък това не означава, че там не са измислили странен начин за празнуване. Японците традиционно хапват…KFC. В празничната вечер се яде пържено пиле, а благодарение на маркетинг кампанията „Кентъки за Коледа“от 1974, KFC е най-предпочитаният ресторант за поръчки. Всъщност японците хапват и сладка пандишпанова торта с ягоди. Струва ти се познато? Емоджито на телефона ти за торта всъщност е японската коледна торта.
И така нежно навлизаме в коледния сезон. Само без паника- имаш достатъчно време да се подготвиш. Можеш да прочетеш как да приготвиш коледната трапеза за по-малко от два часа. Ако пък мислиш да си на диета по празниците, виж няколко трика как да хапваш без да разваляш формата си.