Казват, че калориите по време на празници не се броят. Сигурно затова около Коледа се появяват толкова много изкушения. Все пак дори и Дядо Коледа в САЩ успява да намери време да хапне мляко с курабийки. Не само в нашата родина, но по целия свят празникът е свързан с богати трапези и разточителни пиршества. Днес ще те заведем на малко коледно пътешествие, за да ти покажем какви изкусителни десерти хапват на Коледа по света.

Чили

Чилийците, както и северните ни съседи- румънците, хапват козунак не само на Великден, но и на Kоледа. Пан де Паскуа (Pan De Pascua) или Великденски хляб, е част от традиционната коледна трапеза. Този пандишпанов кекс се прави с мед и джинджифил. Обикновено се слагат бадеми, орехи, захаросани плодове и стафиди. Всъщност това е трансформацията на традиционния немски коледен сладкиш щолен (Stollen) , донесен в страната от имигрантите. Това е комбинация от немския щолен и италианския панетон (panettone).

Испания

В страната на фиестата и сиестата и всички други държави, които някога са били част от испанската империя, ядат турон (turron) на Коледа. Това е кръгъл или правоъгълен десерт, който се прави от захар, мед, яйчен жълтък и печени бадеми. Първото споменаване на рецептата датира от 16-ти век, но се смята, че десертът е доста по-стар и произлиза от арабска рецепта.

Китай

Не че има много християни в Китай, но народът не пропуска добра възможност за размяна на подаръци. И то какви- опаковани в целофан ябълки. Но защо ябълки? В китайския език думата за „ябълка“ звучи точно като „коледна вечер“.

Карибите

На Карибските острови знаят как да се забавляват. Празнуващите Коледа взимат основата от европейските плодови кексове и добавят…мда, позна – ром, за да си направят кекс с ром. Защо да слагаш стафиди в кекса, когато можеш да сложиш стафиди напоени с ром? Интересното е, че сушените плодове се киснат в рома с месеци. Тестото се приготвя с карамелизирана захар и „пияните“ стафиди се добавят в него. Този тип кекс е популярен в Ямайка, Пуерто Рико, Св. Винсент. Консумирайте с мярка и удоволствие. ;)

Унгария

Специалните коледни бонбони szaloncukor са прекрасно оправдание да не се опитваш да говориш трудния унгарски език (все пак не е възпитано да се говори с пълна уста). Този облян в шоколад фондант има няколко различни вкуса: ванилия, ягода, лешник и кокос, и е най-сигурният знак, че си в Будапеща за празниците. Част от традицията е цветно опакованите бонбони да красят коледното дръвче.

Исландия

Като говорим за трудни за произнасяне думи, дори няма да се опитваме и с тази – jólagrautur. Това е традиционният исландски risgrynsgröt (оризов пудинг), но поръсен с канела и захар. Преди да се сервира се добавя един бадем в пудинга и щастливецът, който го намери в паничката си, ще има късмет през цялата година.

Япония

Коледа не е много популярен празник в Япония, но пък това не означава, че там не са измислили странен начин за празнуване. Японците традиционно хапват…KFC. В празничната вечер се яде пържено пиле, а благодарение на маркетинг кампанията „Кентъки за Коледа“от 1974, KFC е най-предпочитаният ресторант за поръчки. Всъщност японците хапват и сладка пандишпанова торта с ягоди. Струва ти се познато? Емоджито на телефона ти за торта всъщност е японската коледна торта.

И така нежно навлизаме в коледния сезон. Само без паника- имаш достатъчно време да се подготвиш. Можеш да прочетеш как да приготвиш коледната трапеза за по-малко от два часа. Ако пък мислиш да си на диета по празниците, виж няколко трика как да хапваш без да разваляш формата си.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми