Днес сме ти подготвили практични съвети как правилно да съхраняваш плодове и зеленчуци през лятото, за да останат най-дълго апетитни, вкусни и полезни. В летните жеги най-добрият вариант е да прибереш купените от пазара или откъснати от градината плодове и зеленчуци в хладилника, за да останат възможно най-дълго свежи, нали?

В много случаи е така. Но различните любими витаминозни бомби имат особености, които изискват специфично съхранение при ниска температура. А има и такива, на които студът не им се отразява добре и – о, чудо – дори само за ден в хладилника вече съвсем не изглеждат така апетитно.

Хартия и торбичка за краставиците

Навярно си забелязал как след няколко дни в хладилника краставиците се овлажняват и омекват неприятно? За да се забавят процесите на гниене е нужно първо да се почистят жълтите им съцветия (има ги, ако не са купени от пазара, а откъснати от градината на баба). След това обвий всяка една краставица в амбалажна хартия – така влагата в зеленчука ще се запази по-дълго, а излишната ще бъде попита. Съхранявай ги в затворена, но не прекалено плътно торбичка. Така те ще останат относително свежи до 10-ина дни.

Дръж всеки банан отделно

Бананите не обичат особено студа в хладилника, но пък на стайна температура бързо омекват и презряват. Бързото им узряване се дължи на етилена, който те отделят, най-вече от дръжките си. Затова, ако отделиш всеки един от бананите от чепката, увиеш дръжките им с опаковъчно стреч фолио и ги поставиш в хладилника така, че да не се опират един в друг, ще издържат поне седмица в добро състояние.

Домати и дини – в торбички с дупки

Доматите също не обичат силния студ. Ако не са напълно узрели, остави ги на стайна температура докато станат червени и тогава ги прибери в хладилника – най-добре в чекмеджетата в най-долната част. За да се запазят по-дълго, постави ги в пакет с големи дупки, а в него сложи хартия, за да попива излишната влага.  

Дините, пъпешите и зелената салата също е добре да се съхраняват в пакет с малки дупки, за да се предотврати изпарението. Най-добре се чувстват цели, защото иначе губят витамините и минералите си.

В хладилника за краткосрочно съхранение можеш да държиш също следните плодове и зеленчуци:

 • грозде - ако е достатъчно твърдо, най-добре е да го сложиш в добре завързана найлонова торбичка,
 • патладжан - не повече от 4 дни, увит в амбалажна хартия и в затворен, но не запечатан плик,
 • добре узрели круши, зелен боб и грах в шушулки, тиквички, зеле, моркови - в пакети с големи дупки,
 • чушки - увити в амбалажна хартия и в пакет с големи отвори,
 • ябълки - отделно от други плодове и зеленчуци, заради етилена, който отделят - също като бананите,
 • гъби – в хартиена торбичка,
 • броколи - могат да издържат в хладилник около месец, ако се съхраняват в опаковъчно стреч фолио, което намалява до минимум достъпа на въздух.

Долната температурна граница за съхранение на тези плодове и зеленчуци не трябва да бъде под +8 градуса, а горната - да не надвишава +13.

Беритата издържат само ден-два

Деликатните червени плодове, като ягоди, малини, къпини, боровинки, касис можеш да държиш в хладилника през лятото най-много едно-две денонощия. Най-добре ги остави в пластмасовите тарелки, както са грижливо подредени от магазина. Черешите и вишните не са толкова капризни и могат да издържат около 5 дни.

Особено важно! Никога не измивай плодовете и зеленчуците, преди да ги прибереш в хладилника, мий ги непосредствено преди хранене.  

Картофи и цитруси се чувстват по-добре на топло

Картофите не се държат в хладилник не само защото това отнема много място, а защото не обичат студа. Идеалното място за тях е чиста кутия или сандъче в мазето или в килера – тоест там, където е сравнително хладно и задължително сухо и тъмно. Същото важи и за лука. Само не го дръж в близост до картофите, защото това бързо ще влоши състоянието им.

Цитрусовите плодове – портокали, лимони, мандарини, грейпфрути, също не обичат ниските температури. Те са твърде нежни за хладилника, но ако все пак лятото е много горещо и искаш да ги хапваш студени, най-добре е да ги поставиш там неопаковани. Същото важи и за тропическите плодове, като манго, папая, ананас.

Разбира се, повечето плодове и зеленчуци са най-полезни сурови, но винаги можеш да приготвиш с тях нещо изненадващо и много вкусно, с което да изненадаш гостите си – като например десерти със зеленчуци или пък фрапиращ пикантен сос за месо с плодове.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.