Ако някога си се чудил кой е най-узрелият плод с непознато име от купчината в магазина, този текст ще ти даде отговорите. Подготвихме ти кратко упътване как трябва да изглеждат добре узрелите екзотични плодове, за да се насладиш напълно на вкуса им. Хайде на пазар!

Екзотичните плодове ни примамват целогодишно от рафтовете на супермаркетите. И въпреки че вече се научихме да разпознаваме много от тях с лекота, така и не сме сигурни как точно трябва да изглежда въпросният плод чудо, когато е точно толкова узрял, колкото трябва, за да се насладим на истинския му вкус. Любопитство ни често се заплаща скъпо – буквално. Избираме уж най-красивия и ярък плод, а вкъщи разочаровани се мръщим на нещо кисело или горчиво, което се налага просто да изхвърлим.

Ананас
 
Недоузрелият ананас, дори и оставен на сухо, тъмно място, ще остане жилав и безвкусен, а презрелият ще е има неприятен привкус на ферментация. Ето защо още в магазина трябва да взимаш само добре узрял ананас. Ще го познаеш  по удивителния аромат, затова просто го помириши. Също така го огледай добре от всички страни да няма вдлъбнатини и от кората му да не тече сок. Листата трябва да са свежи, не изсъхнали. Съхранявай го на прохладно място отделно от други продукти, за да не попият аромата му.  

Помело
 
Този екзотичен плод привлича вниманието с размера си и необичайния си вкус. Когато избираш помело, обърни внимание най-вече на аромата му – колкото по-силен е цитрусовият мирис, толкова по-богат е вкусът на плода. Що се отнася до външния вид – кората трябва да е гладка, блестяща и не много мека на пипане. Съхранявай го при стайна температура не повече от месец. Нарязаното и изчистено помело издържа в хладилник около 3 дни.  

Манго
 
Трудно е да се определи зрелостта на мангото по цвета му, защото този възхитителен тропически плод може да има разнообразна окраска – от жълто-зелено до оранжево и червено. Все пак, ако ти се падне манго, което от едната страна е жълто, а от другата червено, почти винаги означава, че това е узрял плод. При избора огледай добре кората му – тя трябва да е гладка, с восъчен блясък и без повреди. На пипане добрият плод трябва да бъде плътен и еластичен, но не и много твърд. Ако натиснеш мангото с пръст, на него трябва да остане лека вдлъбнатина. Безгрешно можеш да определиш зрелостта по аромата му – сладък, силен и много приятен. Но дори да не успееш да избереш добре узряло манго, не се притеснявай – то може да доузрее на стайна температура вкъщи за няколко дни. Вече узряло, трябва да се съхранява на тъмно, прохладно място и да се изяде до 2 дни.

Авокадо
 
Знаеш, че авокадото не става за ядене, когато е неузряло, нито когато е презряло. Има лесен начин да установиш дали е готово – просто махни дръжката му. Ако под нея цветът на плода е зелен, плодът е още неузрял; ако е кафяв, значи е презрял; ако е жълт- перфектен е за ядене. Друг вариант е да го разклатиш – ако чуеш, че костилката вътре леко трака, значи е добре узряло. Авокадото също е климактеричен плод - продължава да зрее и след като бъде откъснато, благодарение на газа етилен, който освобождава след откъсване. Затова, ако си купил неузряло авокадо, помогни му по-бързо да стане годно за ядене, като го оставиш в близост до други плодове и зеленчуци, които също освобождават етилен – банани, ябълки, круши, домати.

Кокосов орех
 
Кората на добре узрелия кокосов орех няма пукнатини, вдлъбнатини и тъмни петна. Особено около малките точки, където орехът е бил захванат за палмата, кората трябва да е твърда и устойчива на натиск. Тежестта е от значение – колкото е по-тежък, толкова кокосът е по-добре узрял. Ако обаче държиш не толкова на вътрешността за ядене, колкото на кокосовото мляко, вземи си по-млади и зелени орехи – в тях го има в по-голямо количество. Ако плодът е презрял, при разклащане няма да се чуе звукът на плискане на течност вътре.    

Личи
 
Личи прилича на рамбутана и съответно критериите за зрялост на двата плода са сходни. Зрелият личи има твърда червено-оранжева черупка, а вътре се крие белият, сочен и сладък плод. Той трябва да е с твърда, неповредена кожица. Съхранявай го не повече от 3 дни при стайна температура или за 1 седмица в хладилник. Този плод може да бъде и замразен за няколко седмици, при което не губи своите полезни свойства и страхотен вкус.

Папая
 
Сортовете на този южноамерикански плод са много, затова папаите могат да се различават доста на вид. Все пак средностатистическата папая тежи около 300 г, кората ѝ, когато е добре узряла, обикновено е с червено-оранжев цвят, вътрешността е червеникава (от розово до яркооранжево), плътна и сочна на вкус, а семената са черни, кръгли и блестящи. При зреенето кората на папаята се променя от зелена на златисто-оранжева и тъй като този плод узрява много бързо, често го продават още зелен. Узрялата папая трябва да бъде плътна на допир, а кората – гладка и леко мека. Ако плодът не е достатъчно узрял, това ще стане най-добре, ако го оставиш на сухо тъмно място.

Маракуя
 
Когато купуваш „плодовете на страстта,“ избирай по-големите и по-тежките с тъмновиолетова кора. Но не се притеснявай, ако видиш и маракуи, които са лилаво-кафяви, жълти или червени – цветът на този бразилски плод зависи от сорта и мястото, на което е отгледан. Ако кората на маракуята е гладка, значи тя не е доузряла, затова смело вземай сбръчканите на вид плодове. Иначе маракуята може да узрее напълно за няколко дни, ако се държи на тъмно при стайна температура.

Карамбола
 
Звездовидната форма на този екзотичен плод веднага привлича вниманието, а на вкус прилича на ананас, ябълка и киви. Добре узрялата карамбола е едра, с равномерен жълт цвят и леко кафеникави ръбчета. Ако по кората има зелени оттенъци, значи е още зелена, а ако е оранжева с наситенокафяви ръбове е презряла. Недобре узрелите плодове се оставят за няколко дни на стайна температура, а вече узрелите се съхраняват в хладилника до 1 седмица.

Кумкуат
 
Този малък и много ароматен цитрусов плод идва от Китай и не само на външен вид, но и на вкус напомня на портокал. Той обаче се яде заедно с кората. Узрелият кумкуат е твърд, гладък и с блестящ оранжев цвят. По кората не трябва да има наранявания, нито пък тя да е леко жълта. Кумкуатът се съхранява на стайна температура 3-4 дни, а в хладилник – до 3 седмици. Може да бъде и замразяван до 6 месеца.

Драконов плод
 
Екзотичен плод от семейството на кактусите, той изглежда направо необикновено с розовата си кора и бяла вътрешност с малки черни семчици. Наричат го още питая или питахая и също като фейхоата се яде, като се изгребва с лъжичка. Огледай го да няма външни белези от наранявания и дали на пипане не е прекалено твърд. Зрелите плодове могат да се съхраняват до 1 седмица.      

Гуава
 
Този тропически плод е ниско калоричен и затова е идеален при спазването на диети. Той е много сладък и ароматен, най-често с яркорозова сърцевина, но при някои видове тя може да е червена, жълта или бяла.  Добре узрялата гуава е с равен жълт цвят на кората, без наранявания и леко мека на допир. Препоръчително е да се съхранява в хладилник няколко дни.  

Това беше наръчника ни за пазар на екзотични плодове. И като сме на тази тема, ти предлагаме да видиш и географията на испанските сирена. А за да не пропускаш нищо интересно и полезно, можеш да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Свежи и лесни рецепти за десерти със сезонни плодове

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти? Предоставяме на вниманието ти три лесни рецеп

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти?

Свежи и лесни рецепти за десерти със сезонни плодове

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти? Предоставяме на вниманието ти три лесни рецеп

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.