Изобилието от храни през лятото действа много изкушаващо и е трудно е да се устои на разнообразието от цветове и аромати по пазарите и в магазините. Но заради горещото време е добре да знаем някои тънкости, когато сме тръгнали на покупки.

Внимателно избирайте плодовете и зеленчуците

През лятото те много бързо се развалят и затова внимателно оглеждайте за ударени, потъмнели или меки участъци. Колкото по-твърд е зеленчукът или плодът, толкова по-дълго ще издържи. Разбира се, това не означава да е зелен.

Избягвайте търговците на мляко и риба по пътя

Нормално е пътувайки към морето да се изкушим и да спрем на някое крайпътно тържище. Съветът ни е от такива места да купувате само растителни продукти. И не се поддавайте на увещанията, че млякото в бутилка от безалкохолно е току ще издоено, или че рибата е мърдала до преди 5 минути. И млечните и морските продукти изискват специални условия на съхранение, които крайпътните търговци нямам как да осигурят. Така че, по-добре не рискувайте своето и на близките си здраве.

Пазарувайте от проверени търговци

Естествено горното не означава да се откажете от мляко, сирене и прясно месо през лятото. Просто, купувайте такива продукти от проверени търговци, които спазват изискванията са съхранение на храната. А ако ви се наложи да пазарувате от магазин в някой малък курорт, дискретно проверете дали хладилната витрина наистина охлажда, като допрете дланта си на нея. Ако ви се стори, че е по-топла отколкото трябва, идете в друг магазин.

Не оставяйте храната на топло

Ако през лятото оставите храната дори и за час в багажника на колата, шансът да се развали и да се развият болестотворни бактерии е огромен. За да избегнете това има два варианта:

  • Веднага се прибирате и подреждате покупките в хладилника.
  • Осигурявате си хладилна чанта и подреждате покупките в нея. Алтернатива е да си купите специална торба за охладени или замразени продукти от магазина. Струват 2-3 лева и могат да запазят температурата на храната за час-два.

Винаги мийте продуктите

Внимателното измиване на продуктите е изключително важно. Избийте си мисълта „Щом беля краставицата, няма да я мия“. Мийте всичко без изключения, като започнете от собствените си ръце. Знаете, че добрата лична хигиена е първото и най-важно условие за отблъскване на бактериите през лятото.

Хранене навън

Никога няма да ви кажем да не ядете от капанчетата край плажа, но внимателно преценявайте къде да седнете. Не е нужно да изглеждат като стерилна лаборатория, но обърнете внимание на дребни знаци като състояние на покривките, вид на персонала и дали от кухнята не идва миризма на престояло олио.

И така, в жегите бъдете особено внимателни към храната. Така не рискувате да лепнете някой вирус и да си провалите отпуската. Затова, спазвайте нашите съвети и се насладете на страхотно лято.

Вижте още

Здравословно хранене за деца през лятото

Има как да помогнем на детето да остане здраво и да се радва на почивката си по-пълноценно

За възрастните лятото е очакване на отпуската и благородна завист към колегите, които са на п

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.