Често разходите за храна са съществена част от семейния бюджет. А и много хора, излизайки от магазина, се питат „За какво изхарчих Х лева като влязох за един хляб и две кисели млека?”. За да не сте сред тях, ви предлагаме няколко доказали се във времето съвета за разумно пазаруване.

Подгответе се

Предварителната подготовка е много важна при разумното пазаруване. Тръгвайте към магазина с предварително подготвен списък. Така със сигурност ще се приберете с продуктите, за които сте тръгнали и няма да пропуснете някоя важна покупка покрай другите изкушения в количката. Ако предварително знаете какво ще купите, ще спестите и време в обикаляне из магазина.

Как пазаруването да е по-изгодно?

Има няколко изпитани трика как пазаруването да е по-изгодно. Старайте се да напазарувате в един ден от седмицата всичко, което ви е необходимо по списък. В останалите дни се ограничете до ежедневните покупки като хляб и мляко.

Оглеждайте се за промоции. Често търговците пускат пакетни оферти, в които се комбинират няколко продукта и цената е по-изгодна. Освен това, някои вериги предлагат отстъпки за цели групи стоки в определени дни от седмицата.

Внимателно оглеждайте дали не можете да намерите някой продукт на по-добра цена. Затова не пренебрегвайте собствените марки на търговците. Можете да попаднете и на добра оферта за стоки, които тепърва навлизат на пазара. Често производителите или вносителите ги предлагат доста изгодно с цел да привлекат купувачи.

Купувайте по-големи количества или разфасовки. Това важи най-вече за продуктите с дълъг срок на годност като варива, консерви, брашно и подобни. По-голямо количество може да се купи и от храни, които могат да бъдат замразени като месо, риба и зеленчуци.

Не пазарувайте на гладно. Тогава човек се изкушава да похарчи много пари за продукти и готови храни, от които няма нужда.

След пазара

Обикновено можете да се откажете от покупка и в последния момент преди да сте стигнали касата. В такъв случай върнете продукта от където сте го взели. Не се притеснявайте да проверявате внимателно касовата си бележка. Това не е недоверие към продавача, а разумна постъпка – все пак никой не е застрахован от грешки.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.