След като беше набедено за вредно и твърде мазно, маслото се завръща с пълна сила, за да се намести отново в хладилниците ни и да изрита маргарина. И се завърна с многообразие от видове, които имат различно предназначение. Ето и най-популярните, които можеш да откриеш в магазините.

Но да започнем от самото начало, а именно: как се прави. Маслото се прави от прясна или ферментирала бита сметана или мляко. Всъщност маслото е просто млечни мазнини, оградени с малки капки вода и млечни протеини. То е широкоразпространено по света и може да се направи от млякото на бозайници като крави, овце, кози, биволи и други. Маслото има високо съдържание на витамини А и K2, който помага за усвояването на мастноразтворимите витамини  A, D и Е. А освен това е богато на наситени мастни киселини. Маслото се използва за директна консумация, печене, приготвяне на сосове и много други.

Гхи

Пречистеното краве масло стана популярно с навлизането на Аюрведичната кухня. Приготвя се като водата на обикновено масло се изпарява и се отделят белтъците. Така полученото масло се използва за готвене, а и за лечение. Идеално е за пържене, защото е устойчиво на по-високи температури. Издържа по-дълго време в хладилника, защото има по-малко вода и се разваля по-трудно.

Осолено масло

Сигурно го виждаш по-често в рецептите, отколкото в магазина. Това е обикновено масло с добавена сол. Хубавото е, че солта действа като консервант и удължава трайността на маслото. Вкусовото му превъзходство е въпрос на лични предпочитания, но по-трудно можеш да контролираш колко сол ядеш: количествата варират между различните марки, но обикновено е около ¼ чаена лъжица за 100 гр масло. А ако искаш да ти е вкусно с по-малко сол, просто избери обезсолената версия.

Обезсолено масло (сладко масло)

Това е най-разпространеното масло в магазините ни. Използва се повече за готвене, особено за сладкиши и десерти. Разваля се по-бързо от осоленото масло, но пък според много готвачи свежият му вкус подобрява рецептите, когато става дума за готвене и печене.

Овкусено масло

Има разнообразни млечни продукти за мазане, допълнително овкусени, за да направят сандвича ти съвършен. Но маслото с подправки, билки или с чесън се отличава с характерния си вкус. Ако искаш разнообразие и искаш да експериментираш, използвай го за скара, гарнитури или приготвяне на зеленчуци.

Каймак

Нашите съседи в Сърбия и Турция наричат „каймак“ полумаслените и нискомаслени продукти под формата на млечна паста. Каймакът е с масленост под 40% и се е произвеждал в България като „домашно масло“ до 1991 година. Сега още може да се намери в специализирани ресторанти.

Козе масло

Произвежда от прясна пастьоризирана сметана, от която се избива маслото. Козето масло не отстъпва на кравето по полезност и богатство на витамини А, D, E и K. . То има по-ниско количество лактоза и се храносмила по-лесно. Като допълнително предимство ще споменем и че има по-ниско съдържание на холестерол. А за някои рецепти е за предпочитане, заради по-ниската си точка на топене. Придава малко по-различен, но все така апетитен вкус
А как ще говорим за масло без да споменем хляба? Имаме лесна рецепта за домашен хляб или пък се вдъхнови да си вземеш машина за хляб.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.