Открихме сезона на червеното вина и на романтичните вечери на свещи. Но, за да бъде всичко перфектно към бутилката гроздов еликсир е добре да добавим и подходящите ароматни сирена. Комбинирането на вино и сирене не е лесна работа и затова ти подготвихме пет съвета, които ще ти подготвят да направиш точния избор.

Съвет 1: Комбинирай вина и сирена с еднаква наситеност на аромата

Това е може би най-важният съвет, който можем да ти дадем. Разбира се той предполага добро познаване както на различните сортове вино, така и на видовете сирена. Основното правило е, че вината с алкохолно съдържание над 14,5% са по-интензивни и се съчетават добре със сирена със силен аромат. Вината с алкохолно съдържание под 12% се комбинират с деликатни сирена.

Какво имаме предвид? Например деликатните аромати на сиренето „Грюер“ ще бъдат напълно подтиснати от вината от сорта „Каберне совиньон“. В същото време това сирене се перфектно се съчет

ава с „Пино ноар“. Вината „Каберне совиньон“, „Мерло“ и „Каберне фран“ добре се разбират с „Чедър“„ Гауда“ и отлежали сирена.

Съвет 2: Силните вина се съчетават с отлежали сирена

Когато сиренето узрява, то губи вода и така ароматите се насищат и стават по-интензивни, а процентът масленост расте. Тези промени правят отлежалите сирена перфектна компания за силни вина, тъй к

ато танините в тях неутрализират мазнините в сиренето. За най-добри резултати, избирай сирена отлежавали поне година като „Чедър“, „Грюер“, „Проволоне“ или различни видове „Пармезан“.

Споменатите „Пармезан“ и „Проволоне“ добре се разбират с италианското вино „Неро д‘Авола“, а „Сан Джовезе“ и „Кианти“ – със сирена „Пекорино“ и „Грана падано“.

Съвет 3: Пенливите вина са невероятни с меки, сметанови сирена

Пенливите вина са с по-висока киселинност, което предполага, че сиренето трябва я да „изчисти“ от небцето. Тук на помощ идват „Бри“ или „Камембер“.

Съвет 4: Вина и сирена от един и същ регион се съчетават най-добре

Прави ли ти впечатление, че когато говорим за типични сортове за някоя страна, ти предлагаме сирена с произход от същия регион Това съвсем не е случайно. Просто особеностите на даден регион предлагат най-добрите комбинации. Ето защо няма да сбъркаш, ако се довериш на местните традиции. Например, като съчетаеш испанско фина „Гранаш“ с най-популярното им сирене „Манчего“. А тук можеш да откриеш още информация за най-популярните сирена от Иберийския полуостров.

Съвет 5: Ако имаш съмнения вземи средно твърдо, жълто сирене

Сирена като „Грюер“, „Ементал“ и „Гауда“ са перфектният балансиран вариант, когато се колебаеш какво да поднесеш с виното. Те са достатъчно мазни, за да неутрализират танините и в същото време имат елегантност, която подхожда на почти всеки сорт.

Ако искаш да приложиш на практика тези съвети, можеш да отидеш до близкия Kaufland, където ще откриеш вина и сирена от цял свят. Но преди това не е лошо да си припомниш и къде се крие любовта между виното и сиренето и кои са любимите ни сирена от Франция, Италия и Испания.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.