Много хора не се замислят, когато трябва да купят брашно. А трябва, защото то, освен че е основна храна, е много важно за диетите и правилното хранене. И в зависимост от целите, които сме си поставили, трябва да купуваме различни типове. Ето защо днес ще ви разкажем как да избирате брашно в магазина.

Кратко въведение в брашната

Брашното е един от най-старите продукти, познати на човека. Обикновено то се получава от смилане на зърнена култура – пшеница, царевица, овес, ръж, ечемик, ориз, лимец. Но по света са познати и много други видове. Например, в някои области на Италия е особено популярно брашното от кестени. В България пък нараства употребата на брашно от ленено семе. А този продукт може да се получи и от смилането на изсушени треви като коприва. Е, в този случай по-скоро говорим за добавка към „класическите“ брашна, тъй като пекарните качества на тревите са много ниски.

Производство

От хилядолетия технологията за производство на брашно не се е променила, а само се е усъвършенствала. Зърната се поставят в мелница и се смилат – толкова е просто. В съвременното производство има стремеж за получаване на възможно най-фини брашна, което е довело до отстраняване на максимална част от трудносмилаемата обвивка на зърното. Но така се губят ценни хранителни вещества като минерали, витамини и фибри. Полезните елементи се запазват при така наречените пълнозърнести брашна, при чието производство се смила цялото зърно и обвивката му не се отстранява, или поне се запазва част от нея.

Как да различаваме брашната?

Сигурно ви се е случвало да седите пред щанда с брашна в магазина и да се чудите, кое да сложите в количката. Нормално е. Днес има десетки видове с различно приложение.

Най-разпространени са фините бели брашна, но все по-голям пазарен дял заемат и пълнозърнестите, които са по-полезни, но пък са с по-лоши пекарни характеристики. Основният показател за пълнозърненост на едно брашно е съдържанието на пепел в него пепелното съдържание – колкото по-високо е пепелното съдържание, толкова по-пълнозърнесто е даденото брашно, това се отбелязва при изписване на типа на брашното.

Най-лесно е да ги различим по номера или така наречения „Тип“. Най-популярното в България е “Тип 500“. Това е бяло пшенично брашно, а цифрата 500 показва, че пепелното съдържание е 0.5%. Хляб „Добруджа“ също се прави с бяло пшенично брашно, което обаче е „Тип 700“, т.е. с 0.7% пепелно съдържание. Други разпространени брашна в магазините са:

  • „Тип 2000“ - пълнозърнесто брашно от лимец;
  • „Тип 1850“ - пълнозърнесто пшенично брашно (известно е и като „Грахам“);
  • „Тип 1750“ пълнозърнесто брашно от ръж;
  • „Тип 1150“ - типово пшенично брашно.

А чуждите?

В магазините вече могат да се намерят много вносни брашна. Не ги избягвайте, а отделете няколко минути да прочетете етикетите им и да научите точно за какво се ползват. А и винаги можете да използвате мобилния си телефон за това.

Например, можете да откриете много сполучливи и лесни за ползване готови смеси за хлебопекарна машина. А ако сте изкушени от италианската кухня ще попаднете на специални брашна за домашна паста и пица. Има и фини френски брашна специално за сладки изкушения.

Надяваме се, че сме ви помогнали да повишите познанията си за видовете брашно в магазините и, че така сме ви стимулирали да разнообразие продуктите в кухнята си. А това е важна стъпка за постигане на високо кулинарно майсторство, тъй като в основата му е смелостта за експериментиране.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми