Здравословното хранене започва с правилния избор на продукти в магазина. Готвенето на балансирани вкусотии, които да са подходящи за диетата ти е предизвикателство, ако нямаш под ръка нужните съставки.

Понякога нямаш време да изчетеш всички етикети на стоките по рафтовете, за да избереш тези продукти, които подхождат на храненето ти. Затова пазаруването може да бъде трудна задача, но с малко насоки от нас е изключително лесно, да направиш здравословен избор.

Планирай маршрута си

Процесът започва още преди да се отправиш към магазин за хранителни стоки. Преди да тръгнеш на пазар, планирай всички хранения през седмицата, за да си създадеш точен списък за пазаруване. Това отнема няколко минути, а ще ти спести време, пари и липсата на някой продукт, когато започнеш да готвиш. Съветваме те всеки път, когато планираш списъка си да провериш промоциите, които предлага през седмицата избраната от теб верига. И не пазарувай на празен стомах. Това често води до импулсивни покупки.

Добре изхрачени пари

Има неща, от които трябва да пестиш, но не и от удобството и здравословните продукти. Ежедневието на всички е натоварено и за това, колкото по-удобно и бързо приготвяме храната, толкова по-добре. По зеленчуковите рафтове в магазините има много пакетирани и нарязани зеленчуци, като например моркови, цвекло, различни видове салати, които просто слагаш в купата без допълнително рязане. Това са страхотни улеснения, които ти пестят време, а и не се налага да хвърляш развалени марули, изоставени в хладилника.

Концентрирай се в определени сектори

Както казахме, добре е да планираш всичко, дори и различните секции в магазина, в които прекарваш времето си. Първа спирка е отделът за плодове и зеленчуци, от където избери нужните ти количества свежа храна, богата на витамини и минерали. Следваща стъпка са пълнозърнестите храни, овесените ядки и други продукти, които да ти осигурят нужното количество фибри.

Не се плаши от хляба, а избери пълнозърнест, богат на различни видове култури. Знаеш, че големите вериги предлагат богат избор от хлебни изделия. След това се отправи към щанда с прясното месо и риба, където можеш да подбереш меса с ниско съдържание на мазнини.

От тук се отправяме към млечните продукти, с ниско съдържание на мазнини. Кисело или прясно мляко, изборът е твой.

Това са основните стъпки на правилното пазаруване, което няма да навреди на диетата ти и ще ти помогне да се храниш балансирано и здравословно. Предлагаме ти още да научиш „Как да познаеш истинските „био“ храни?“ или да четеш етикетите на хранителните продукти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.