Защо в магазини за дрогерийни стоки като козметика и битова химия има над 450 вида био храни? Какви био продукти търсят българите, кои са актуалните „натурални“ трендове? И какво точно е здравословен Food Truck? За отговор на всички тези въпроси потърсихме управителя на dm България Георги Търнев, който отговаря за асортимента на компанията.

Био и натуралните храни са една от най-горещите кулинарни тенденции. Все повече хора се интересуват от тях и това доведе до огромен ръст на предлагането и ако до скоро такива храни се намираха основно в специализирани магазинчета, то днес те са във всички големи вериги, могат да се купят онлайн и да се открият дори в магазините за дрогерийни стоки, където сме свикнали да виждаме козметика и битова химия, а не стотици био продукти.

Защо в dm има био храни?

Според управителя на компанията Георги: „За нас предлагането на био храни е съвсем логично, защото подкрепата и популяризирането на здравословния начин на живот е част от философията на dm. Ние сме компания, която поставя човека в центъра на своята дейност и развитието на био сегмента е само един от начините, по които се грижим за хората и им помагаме да живеят здравословно и с мисъл за опазването на околната среда. Затова и в магазините на dm клиентите могат да открият както голямо разнообразие от био храни, така и огромен асортимент натурална козметика и препарати, които нямат неблагоприятно въздействие върху околната среда.“

Оказва се, че тази политика е адекватен отговор на модерната тенденция за здравословен начин на живот. В Западна Европа dm предлага био храни от повече от 30 години – те влизат в асортимента през 1986 година. А в България продукти от категорията здравословно хранене има още от откриването на първия dm магазин през януари 2009 г. Година по-късно компанията взема решение да разшири асортимента в страната и започва предлагането на ексклузивна марка био храни.

Какви био и натурални храни има в dm България?

Георги Търнев ни разказа, че към момента в сегмента на био храните се предлагат около 450 продукта. Сред тях са сокове; напитки от ориз, кокос, овес, спелта и други; био мляко, чай, ядки, захар, оцет, брашна, ориз, паста, сосове, пастети, зърнени закуски, плодови пюрета, кафе, шоколад и така нататък. От тези 450 продукта над една трета са бебешки пюрета, половината от които са от собствените марки на концерна dmBio и babylove. Освен това в dm България има и над 220 продукта сертифицирана натурална козметика. Те са основно от собствената марка на компанията alverde, но и от европейски и български производители на козметични продукти.

А ще има ли още?

Интересът към здравословното хранене и начин на живот непрекъснато се повишава, хората се стремят да се хранят по-здравословно и са все по-информирани. Всичко това води до ръст на търсенето на био храни. Например, при dm сегментът на здравословните храни отбелязва двойно по-голям ръст в сравнение с останалите категории, предлагани от компанията.

„За да отговорим на търсенето на клиентите, ние планираме чувствително да разширим асортимента от био храни“, казва Георги Търнев. „Това включва както въвеждането на нови продукти, така и разширяването на специализираните био сектори, в магазините, в които това е възможно“.

Какво най-много търсят българите?

„Според данните на компанията, най-продаваните био храни са десертни блокчета, барчета, оризови и царевични вафли и десертни вафли. Следващата по популярност сред клиентите на дм продуктова категория са „напитки“: здравословните оризови, бадемови, соеви и кокосови напитки и био соковете – както концентрати и сиропи, така и био натурални сокове. Явно българите все повече се грижат и за здравословната закуска на семейството, защото на голям интерес се радват различните видове мюслита, овесени ядки и трици, корнфлейкс, конфитюри и плодовите чипсове като  бананов и кокосов, които попадат в третата най-продавана продуктова категория. Интересно е, че българинът не се притеснява да експериментира и със сравнително нови за родния пазар продукти като кокосово масло и масло гхи, кленови сироп и сироп от агаве.

А колко струват?

Въпросът за цената е много важен, особено ако сме свикнали с мисълта, че био продуктите по правило са по-скъпи. Оказва се, че в dm не е така. Според Георги Търнев „Повечето от предлаганите от нас био храни са в средния ценови клас, но в същото време качеството им е много високо.“

Нямаше как да не попитаме как гарантират качеството на био продуктите. И научихме, че компанията стриктно подбира своите доставчици и работи само с реномирани производители на био харни и дрогерийни стоки. А качеството на собствените марки се следи от мениджмънта в Германия, където редовно се правят тестове. От централата в Германия се осигурява и цялото производство, което означава, че на пазара в България идват същите продукти, каквито се предлагат и в Австрия и всяка друга страна, в която има магазини на dm.

Списания, книжки с рецепти и дори камион за популяризиране на здравословното хранене

Нямаше как да не попитаме и какво правят от dm, за да популяризират здравословното хранене. В крайна сметка в техните магазини най-често се влиза за шампоани и прахове за пране, а не за ориз и балсамов оцет, например. И се оказа, че в dm инвестират много сериозни усилия (и средства) в мисията популяризиране на здравословното хранене.

През последните два месеца компанията провежда кампанията „Вземи късче от природата“. В нея са включени над 770 продукта – сертифицирана натурална козметика и био храни, които се предлагат на промоционални цени.

„Освен това сме изготвили специална книжка с рецепти с най-търсените (и в същото време по-специфични) здравословни био храни в dm: кокосово мляко, кокосово масло, кленов сироп, брашно от кокос, киноа, масло гхи, сироп от агаве, ленено семе, различни здравословни напитки (оризова, бадемова и т.н) и много други“, казва Георги Търнев. Тази книжка се разпространява напълно безплатно в магазините на dm.

А черешката на здравословната торта ще бъде обиколката био Food Truck-a на dm, която започва на 22 март. Засега той ще премине през София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. На всяка локация готвачката Сандра Алексиева ще готви на място по 3 рецепти здравословни храни от марката dmBio, като ще обяснява на зрителите какво слага и как приготвя ястието. В края всеки присъстващ ще може да дегустира. Докато хората похапват Сандра ще задава въпроси за продуктите, които е сложила в ястието и информацията, която е подала за тях, докато е готвила. Който отговори правилно ще получи подарък чанта dmBio.

Оказа се, че здравословният начин на живот изниква от най-неочаквани места. Или не толкова неочаквани? Важното е, че всеки, който иска може да започне да се храни по-здравословно или да ползва натурална козметика. А това, както видяхме съвсем не е скъпо. Ако пък искаш да получаваш интервютата си направо в пощата, абонирай се тук. 

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми