Джинджифилът е не само приятен, дори леко пикантен на вкус, но има и толкова много прекрасни качества.
Подобрява храносмилането
Едно от предимствата на джинджифила е, че подобрява и ускорява храносмилането. Как? Полезният корен предизвиква редовната дейност на стомаха, дебелото и тънкото черво. Това означава по- добро и лесно абсорбиране на хранителните вещества и по-ефикасното изхвърляне на ненужните.
Ускорява метаболизма
Има храни, които вдигат телесната температура и така ускоряват метаболизма и помагат за изгарянето на повече мазнини. Джинджифилът е едно от най-полезните растения с такива качества.
Увеличава усещането за ситост
Току що си приключил с обяда, но връщайки се на бюрото, усещаш, че още си гладен. Какво следва? Най-вероятно посягаш към солетите и кроасаните. Вече ти предложихме няколко хитрости как да не го правиш, а днес ще ти дадем и още едно предложение: да, позна- направи си чай от джинджифил. Коренът е известен и с това, че потиска апетита. Ето защо е идеалният избор за завършек на обяда- ще те предпази от хапване между основните хранения.
Как да си направиш чай от джинджифил
Продукти:
- Чаша вода
- 30 грама джинджифил (нарежи част от корена на малки парченца)
- Сок от половин лимон
Затопли водата до кипене (в меден или глинен съд по възможност, металът влияе на свойствата на растенията и трябва да се избягва). Добави джинджифилът и остави на бавен огън 20 минути. Изчакай така получения чай да изстине поне за 10 минути. Изсипи в чаша и добави мед по желание.
Опитай се да пиеш по две чаши джинджифилов чай на ден. Препоръчваме да е след като обядваш и вечеряш. Пробвай да го правиш за две седмици, после почини една и започни отново.
Кога не трябва да консумираш джинджифил?
Ако приемаш лекарства за високо кръвно или диабет, не е добра идея да си правиш този чай. Същото важи и за бременни и кърмещи жени.
За феноменалните свойства на джинджифила като имуностимулант и други рецепти за домашни цярове можеш да намериш тук. А ако те мъчи грип, виж какво ти препоръчваме да хапваш.