Да се храниш балансирано е фантастичен начин да постигнеш страхотна фигура и да се отървеш от излишните килограми. Така осигуряваш нужната енергия на организма си и в същото време му помагаш да изчисти ненужните мазнини и токсини. А всеки ден е нова възможност да поемеш контрол над здравето и тялото си.

Може да постигнеш всичко това като си създадеш балансиран режим на хранене, а ние ти предлагаме три страхотни рецепти - веганска, месна и с риба:

Печен карфиол с червени чушки и маслини

Не се притеснявай, съставките на това ястие само звучат скучно, но веднъж приготвени са изключително вкусни, полезни и, най-важното, идеални за диетата ти.

Съставки:

  • 1 глава карфиол
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок (около 1/2 лимон)
  • 1 чаша зелени или черни маслини
  • 1 голяма червена чушка, изчистена от семките се нарязва на тънки ивици или 1 чаша чери домати
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица каперси
  • 1 чаша гъби
  • 1/2 чаена лъжичка морска сол
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1/4 чаша ситно нарязан магданоз, по желание

Приготвяне:

  • Загрей фурната до 200 градуса. Накъсай карфиола и го добави в леко намазана със зехтин тавичка, заедно с тънко нарязаната чушка или чери доматите, добави гъбите, солта, лимоновия сок и зехтина. Печи за около 20-25 минути. Извади от фурната и поръси с нарязаните маслини и каперси. Разбъркай и поръси магданоза.

Лимоново пилешко филе със салата и аспержи

В това ястие месните протеини срещат полезността и свежестта на подправките и пресните зеленчуци. Ароматно, вкусно и определено много полезно за балансираната ти диета.

Съставки
За пилето:

  • 1 кг. обезкостени, пилешки гърди без кожа
  • 3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
  • 3 супени лъжици плюс зехтин
  • 4 супени лъжици нарязан розмарин, клончета
  • 4 супени лъжици нарязана мащерка
  • 2 скилидки чесън, начукан
  • 1/2 чаена лъжичка натрошен червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка морска сол

За аспержите:

  • 1 кг. аспержи, почистени
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1/4 чаена лъжичка морска сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • 4 чаши смесени Зелените
  • 1 чаша половинки чери домати
  • 3 супени лъжици балсамико

Приготвяне:

  • Начукай пилешките гърди до предпочитана от теб дебелина. Смеси лимоновия сок, чесъна, подправките, солта и черния пипер със зехтина. Мариновай пилето с получената смес в кутия с капак. Мариновай поне 2 часа.
  • В загрят тиган сложи 2 супени лъжици зехтин, добави вече маринованото пиле. Запържи го за около минута от всяка страна. Намали температурата на половина и покрий тигана с капак. Продължи задушаването поне още 10 минути. След това отстрани от котлона без да махаш капака и остави да се задуши за още 10 минути.
  • За аспержите загрей фурната на 200 градуса. Овъргаляй ги в зехтин, сол и пипер. Сложи ги в тавичка, покрита с хартия и печи около 20 мин. За салата, използвай накъсана маруля и чери доматите. Подправи я с балсамико и зехтин. Наслаждавай се!

Сьомга на тиган с аспержи и салата от кус-кус

Тази супер вкусна рецепта е много питателна и съдържа полезни за сърцето протеини и хранителни вещества, които ще заредят организма ти. Ето и как да си я приготвиш:

Съставки:

  • 4 филета сьомга около 150-200 г. всяко.
  • 1 супена лъжица  зехтин
  • 400 г. почистени аспержи
  • 1 чаша пълнозърнест кус-кус
  • 1 червена чушка, почистена и нарязана
  • 1 жълта или оранжева чушка, почистена и нарязана
  • 1/4 чаша ситно нарязан магданоз
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
  • 1 чаена лъжичка морска сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне

  • В тенджера изсипи 2-3 чаши вода с 1/4 чаена лъжичка сол и остави да заври. Добави кус-куса. Покрий и отстрани от котлона след 5-6 мин. Остави го да престои във водата в продължение на 5 минути. В добре загрят, дълбок тиган налей малко вода с 1/4 чаена лъжичка сол и я остави да заври. Бланширай аспержите за 3 до 4 минути в кипящата вода.
  • Поръси сьомгата със сол и черен пипер. Намажи с малко зехтин добре загрят тиган. Добави филетата сьомга. Готви ги по 3-4 минути от всяка страна до златисто.
  • В купа смеси чушките, магданоза и кус-куса, заедно с черния пипер, сол, лимоновия сок и зехтина. Постави аспержите върху салатата с кус-кус и ги поръси с лимонов сок. Сервирай и се наслаждавай!

Освен добрата вечеря за балансираната ти диета играе важна роля и пълноценната закуска. Когато добре познаваш различните видове храни по-добре ще можеш да ги комбинираш и избираш в зависимост от нуждите и целите, които искаш да постигнеш. Хвърли едно око и на „Супер храните“, които са все по-актуални наоследък.

Вижте още

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.