Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, което е 100% задължително. Нея трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си. А ако се върнем по нашите географски ширини, ще се сетим как като малки ни втълпяваха, че това е най-важното хранене за деня. Това сме го виждали дори и в прекрасната комедия „Спри или мама ще стреля” със Силвестър Сталоун.

А защо закуската е толкова важна? Трудно бихме могли да изброим всички причини да станем по-рано и да закусим пълноценно. Затова днес ще ви дадем 5 от топ стимулите да се лишим от още малко сън.

Прилив на енергия

Организмът ни е като двигател на кола – има нужда от гориво. След като цяла нощ не е получавал никаква храна, е много важно на сутринта да бъде захранен с добре балансирана закуска. Така ще го заредите и ще се преборите със сутрешната отпадналост.

Зарежда тялото с важни хранителни вещества

Лесни за приготвяне закуски могат да дадат на организма страхотна порция хранителни вещества, които да ви държат във форма през целия ден. Например, млечните продукти съдържат минерали и полезни мазнини; плодовете ще ви заредят с витамини и фибри, а пълнозърнестите закуски са богат източник на така наречените „бавни въглехидрати”, които се разграждат по-дълго време и така дават на организма енергия през по-голямата част от деня.

Подпомага мозъчната дейност

Закуската помага за по-лесната концентрация през деня и по-виската мозъчна активност. Хора, които не закусват се уморяват по-лесно и като цяло коефициентът им на полезно действие е по-нисък. Това важи не само за възрастните, но и за децата. Проучване на базирания в САЩ „Център за проучване на храната и активността” показва, че деца, които се хранят преди да тръгнат на училище показват по-високи резултати при когнитивните тестове.

Предпазва от напълняване

Пропускането на закуската може да има негативен ефект върху теглото, тъй като човек огладнява повече и през деня търси висококалорични храни. Едно от обясненията е, че когато човек не е закусил след няколко часа сън, тялото започва да произвежда по-големи количества инсулин, което го стимулира да складира мазнини. Освен това редица проучвания показват, че хора които са били на диета и закусват, по-лесно поддържат килограмите си в сравнение с пропускащите първото ядене за деня.

По-свеж вид

Знаете ли защо в много страни яйцата са задължителни за закуска? Причината е, че съдържат огромно количество протеини, витамини А и Д и антиоксиданта лутеин. Тази комбинация е страхотна за поддържането на свеж вид и се отразява много добре на кожата. Освен това, можете да сварите няколко яйца вечерта и сутринта да имате готова закуска, което ще ви спести време.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.