Велислава Каймаканова-Ножарова е сред най-известните модни фотографи в България. Снимала е за български и чужди лайфстайл издания. От няколко години влага енергията си в различни благотворителни инициативи. Последната от тях е закупуването на първата в България педиатрична линейка. След като откриват глутенова резистентност на дъщеря ѝ, се отдава на каузата да популяризира безглутеновото хранене и на приготвянето на полезна домашно приготвена храна. Това води до интересни експерименти в кухнята, за които ще ви разкажем днес.

Разкажете ни повече за безглутеновото хранене и как се появи интересът Ви към него?

Започнах да се интересувам от безглутеново хранене когато откриха глутенова резистентност на дъщеричката ми. От тогава започнах да чета много и да експериментирам с различни продукти и рецепти. Мога да кажа, че ми се получава и, че това вече стана начин на живот за мен и семейството ми.

Както си личи и от името, това означава пълен отказ от храни, съдържащи глутен. И тук нямам предвид само пшеничните култури, а и всичко, което съдържа пшеница или нейни производни. За съжаление, това са огромен брой храни. Като започнем от хлябове и стигнем до сладкиши, колбаси, сладкиши и дори бира, която се прави с пшеничен малц. Е, вече има крафт пивовари, които експериментират с различни заместители като лимец и елда.

Как близките ви възприеха отказа от глутен?

В началото на съпруга ми му беше трудно да възприеме тези храни, което е напълно нормално. Представете си какво е да се откажете от бухналия хляб, с който сте свикнали и да го замените с нещо, което прилича повече на кекс. Но с времето това се промени, за което помогнаха и експериментите ми с различни продукти и рецепти. Сега вкъщи се яде само такъв хляб и въобще не се сещаме за традиционния, който е пълен с подобрители, избелители, консерванти и така нататък.

До какво доведе отказът ви от глутен?

Резултатът е, че сега всички се чувстваме много по-добре. Боледуваме по-малко и сме много по-здрави. Затова и се опитвам да популяризирам безглутеновото хранене сред колкото е възможно повече хора. Много от тях следват идеите ми и бързо след като изхвърлят глутена от храната си, забелязват промяната.

Знам, че много хора ще кажат „Баба ти е яла само без глутен“ и ги разбирам. Но е добре да се замислим каква пшеница са яли нашите баби и дядовци, дали е била генно модифицирана или е била много по-чист продукт. Вече много лекари казват, че глутенът е сред най-големите вредители на нашето време и обосновават твърденията си с редица изследвания. И тук не говорим за ентусиасти, а за световно известни учени, чийто книги са признати и преведени в цял свят. Един от тях е д-р Наташа Кембъл от Англия. Тя е разработила системата за хранене Gaps, която е супер популярна и разпространена. Хубаво е, че техните идеи си пробиват път и в България (бел. ред. За повече информация, виж интервюто с д-р Рада Алексиева, която е специализирала диетата Gaps при д-р Наташа Кембъл в Лондон).

Трудно ли е човек да се откаже от глутена?

В началото е много трудно. Човек трябва да се образова за продуктите, да открие рецепти, да експериментира и да има силна воля да не се откаже. Лошото е, че дори и една хапка глутенова храна може да съсипе всички положени до момента усилия и затова ако някой реши да поеме по този път трябва да го следва неотклонно.

Как намирате продукти за рецептите си?

С опита, това стана много по-лесно. Например, знаете ли, че можете да си направите брашно буквално от всичко? И наистина имам предвид всичко – боб, сушени водорасли, различни треви като коприва, спанак, лапад и така нататък. Само трябва да са изсушени и да можете да ги смелите. Ние прекарваме голяма част от годината на каравана на къмпинг в Гърция и веднъж ми беше свършило безглутеновото брашно, а трябваше да направя хляб. Тогава го приготвих от изсушени водорасли, които са богати на йод и минерали. И стана вкусен. Мляла съм и фасул и леща на брашно и отново се получи.

Да не говорим за безглутенови „класики“ като нахут. От него се получава много вкусен хляб, който е и полезен и в Средния Изток се консумира от хилядолетия.

Безглутеновото хранене свързано ли е и с отказ от месо?

В никакъв случай. Даже консумацията на месо е задължителна. Разбира се, без да се прекалява и като внимателно се гледат етикетите на колбасите за пшенични примеси. Хубаво е, че и в България има такива продукти и те са все по-достъпни. Например, една от големите търговски вериги, Lidl, има серия от безглутенови колбаси.

Ще споделите ли рецепта за безглутенов хляб?

Много е лесно да си го приготвите. Вземате избрано брашно или микс от брашна, добавяте вода и сол, кипвате лъжичка сода в малко оцет и разбърквате и това е. Имайте предвид, че тестото трябва да е с гъстота като за кекс. Ако е по-гъсто, като традиционно тесто, хлябът ще стане много твърд и плътен и няма да може да се яде. Това се получава заради липсата на глутен, който кара хляба да бухне.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.