Пиенето на вино не е лесна работа. Искат се познания и подходяща чаша. Така напитката ще ни разкрие своите аромати, вкусове и цветове. И след като вече ви разказахме за чашите за червено вино, днес се насочваме към тези за бяло, шампанско и розе.
От какво да е направена чашата?
Също като при червените вина, препоръчваме чашата да е от фин кристал или много тънко стъкло. Така не само ще можете да се насладите на играта на светлината, пречупена през напитката, но и ще получите допълнителното усещане за елегантност, което търсим, когато искаме да се насладим на качествено вино.
Чаши за бяло вино
И тук има форма, която се приема за универсална и няколко специфични. Основно правило е, че чашите за бяло вино са по-малки от тези за червено, тъй като в по-големи чаши ще се загубят ароматите и вкусовете. Освен това формата им е такава, че виното по-скоро да се излива в устата, а не да се пие на малки глътки като червеното. Друга особеност на чашите за бели вина е, че те са със заострен връх, за да могат в горната част да се концентрират ароматите.
Универсалната чаша за бяло вино е около 300 милилитра. Тя е с форма на лале като е с по-раздут „балон“ и, както казахме, заострен връх. Подходяща е за почти всички бели сортове като шардоне, мускат, траминер, совиньон блан и така нататък.
Чашата за млади вина и много плодови вина като ризлинг е с форма на отворен цвят на лале. Това означава, че върхът е подвид навън. Това позволява в най-пълна степен разливане
на ароматите по езика и небцето.
Най-популярната чаша за шампанско е силно издължена и много елегантна, също като напитката за нея. Тази форма позволява човек да изпита и визуална наслада от виното, гледайки дългите колони от мехурчета, които се издигат към повърхността. Между другото, това е един от признаците за качество на шампанското – колкото по-дълго и равномерно се издигат мехурчетата, толкова по-добро е то.
Розето се чувства най-добре в чаша, която е нещо средно между универсалната за бяло вино и чашата за шампанско. Тя е издължена, но в същото време достатъчно раздута, за да може виното да разкрие до най-голяма степен аромата си.
Как да държим чашата?
Задължително за столчето и в абсолютно никакъв случай за „балона“. Основната причина е, че ако хванете чашата с цяла длан бързо ще затоплите виното, което по правило трябва да е охладено до 10-12 градуса.
Етикетът повелява и столчето да се държи с 5 пръста, а не с два като мръсна кърпичка. Допустимо е да го хванете и с три, но по-добре се придържайте към класиката.
С това завършваме темата за винените чаши в месеца ни за подреждане на масата. Ако ви е била полезна, ви предлагаме няколко съвета за избор на бяло вино. А тук ще откриете и подходящи придружаващи мезета за още по-пълно удоволствие. Следващата ни тема ще бъде за приборите и тяхното разполагане на масата.





