Тялото ни се нуждае основно от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. За да сме в добра кондиция, те трябва да се приемат балансирано. Има две противоположни теории как да става това, като и двете имат своите поддръжници и противници. Първата е, че можем да ядем храни, които ни зареждат с протеини, мазнини и въглехидрати заедно. Втората теория е за разделното хранене. Но днес ще покажем как да комбинираш храните според времето на ядене и целите ти.

Според времето на деня

Съвсем логично е в различно време от деня тялото да има различни потребности. Сутрин, след събуждане, трябва да го заредим с енергия. Затова е препоръчителен приемът на храни, богати на въглехидрати, които са основен източник на енергия. Имай предвид, че е добре това да са „бавни“ въглехидрати, които ще се разграждат и ще ни захранват с енергия по-дълго време. Тях ще ги откриеш в зърнени закуски, мюсли, хляб или макаронени изделия от пълнозърнесто брашно.

На обед е добре да хапнеш храни, които ще те заредят с протеини и мазнини. Комбинацията от месо и зеленчуци е вечна класика. А ако искаш, можеш да смениш гарнитурата с ориз.

Преди лягане не е особено хитро да хапнеш високо въглехидратни храни. Просто организмът няма да може да изгори енергията и ще я трансформира в мазнини.

Според целите за деня

Всяко хранене има цел – да ни даде енергия, издръжливост или да ни помогне за възстановяване след психическо или физическо изтощение. Ще ти дадем пример със спортно натоварване.

Трекингът, известен и като „ходене на планина“, е все по-популярен спорт. При него правилното хранене е изключително важно, за да можете да достигнеш до крайната точка. Сутрин преди преход, е добре да се „заредиш“ за дългото ходене. Тук на помощ идват споменатите „бавни“ въглехидрати. През деня, докато ходиш или изкачваш поредния връх, е възможно батериите рязко да паднат. Тогава ще имаш нужда от бърз прилив на енергия. Той ще дойде от „бързи“ въглехидрати като шоколад, чиста захар или мед. Вечерта след натоварването ще трябва да заредиш мускулите си. Затова, когато стигнеш хижата, е добре в менюто ти да преобладават протеини и мазнини.

Според дългосрочните цели

И докато планински преход или тренировка във фитнеса за тонус се случват в по-кратки периоди, то оформянето на желаната фигура е процес, който изисква дългосрочно планиране. Например, ако искаш следващото лято на плажа да си с няколко килограма по-лека, ще трябва от рано да започнеш да спазваш подходящ спортен режим и диета – по-малки количества храна, ограничаваща въглехидратите. А ако искаш да качиш килограми и да си като Шварценегер, ще трябва да наблегнеш на протеините и тренировките.

А ако пък се чудиш как да се храниш в офиса така че да не пълнееш, виж нашите седем хитрости тук. Този сезон ти препоръчваме тази лесна диета с тиква или пък тази с елда.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.