Никой не е застрахован от главоболие. Работата, висенето пред компютъра, преходът от зимата към пролетта и недоспиването са само част от причините, които могат да предизвикат дискомфорт в главата. Да не споменаваме и класиката – бурно парти предната вечер. Много хора в тази ситуация посягат към болкоуспокояващите. А ние ти предлагаме да опиташ да се справиш с главоболието с помощта на храната. Ето защо ти подготвихме кратък списък от хранителни „лекарства“.

Салата

Главоболието често е причинено от дехидратация. Затова една салата със зеленчуци с високо водно съдържание е добра идея. А и сега е сезона на свежите марули и спанак, които са страхотно лекарство за главоболие и махмурлук. А за най-добър ефект, те съветваме да съчетаеш различни видове салати, защото айсберг е богата на вода, но бедна на хранителни вещества, което пък се компенсира от марулята.

Картофи

Калият е доказан гонител на главоболието и затова храните, които са богати на това вещество, са препоръчителни. И веднага се сещаме за картофите. Тук важното е да ги приготвяш и консумираш с кората, тъй като основното количество калий е в нея. И още нещо – за най-добър ефект ги изпечи цели.

 

Бадеми

Бадемите съдържат голямо количество триптофан – аминокиселина, която подпомага производството на серотонин, а това е химикалът, който кара мозъкът да се чувства добре. Тези вълшебни ядки са богати и на магнезий. А той помага облекчаването на физическа болка и умствено напрежение

Гъби

Гъбите са богати на витамин В2, известен и като „рибофлавин“. Той стимулира производството на червени кръвни телца, с което облекчава главоболието. Освен това подпомага усвояването на полезните вещества от храната и така ни осигурява енергия, с която да се борим с главоболието.

Телешки дроб

Телешкият черен дроб е богат на ниацин или витамин В3. Дори и лек недостиг на този витамин може да предизвика главоболие и мигрена. В3 е водноразтворим витамин, което означава, че можеш спокойно да го консумираш без да се притесняваш от предозиране. А хубавото на черния дроб е, че е супер благодатен за готвене по всякакви начини и трудно ще ти омръзне. Можеш да му се насладиш като предястие на скара, като пастет или в наденички.

Киноа

Писали сме за киноата като супер храна, а сега ти я представяме и като средство за борба с главоболието. Тези страхотни семена са богати на магнезий, с което действат отпускащо при болка. Редица проучвания са показват, че при около 50% от случаите на пристъп на мигрена са установявани понижени нива на йонизиран магнезий и затова консумацията на киноа не само е полезна, но и действа превантивно.

Това бяха част от храните, които облекчават главоболието. А сега ти предлагаме да си припомниш и кои храни е добре да консумираш при високо кръвно. И не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“ за още полезни и вкусни съвети.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.