Елисавета Белобрадова, известна и като Letiashtata Kozzila Erato, е сред най-популярните лица в българския интернет. Тя е сред създателите на мега нестандартния уеб сайт за майчинство, родителство и още нещо maikomila.bg, който списва заедно с Красимира Хаджииванова. Наскоро двете издадоха книгата „Да оцелееш като родител“ и според нас раждането и отглеждането на деца никога няма да са същите.

Разкажете ни за „Майко мила“! Как се роди идеята и как се превърна в институция за родителите? И защо „Майко мила“, а не „Мила моя, майко“?

„Майко Мила“ се роди в главата ми, докато бременеех с третото си дете, четях страхотните няколко американски блогъра на тази тема и се заливах от смях. Чудех се защо, за Бога, в България няма нищо смешно, тъжно, стресиращо или успокоително за майки, а всичко е такова състезание по най-добро пюре. И си рекох, че е време някой да направи нещо яко. Но не можех сама, затова се огледах и забелязах, че известната блогърка и страхотен писател Красимира Хаджииванова също е родила. Писах ѝ и започнахме. Сега работим страшно много, толкова много, че редовно викаме „Майко мила, как ще се справим?“, затова и сайтът се казва така.

Къде е балансът между щастието на детето и удовлетворението на родителя?

Има ли такова нещо? Дано да няма, защото ако има, съм обречена. Никога не съм знаела какво е баланс. Никога. Просто се надявам от този вихрен живот децата ми да излязат здрави, с бъдеще и с добро мнение за мен.

Letiashtata Kozzila Erato е Facebook кошмар за т.нар. ни випове. А каква е майката Елисавета Белобрадова?

Кошмар, ахахахаахахаха. Никога не съм била майка за пример. Старая се, наистина, но редовно забравям неща, опитвам се да чистя, да преглеждам домашни, да се свързвам душевно с децата си, но всъщност това, което ми се иска е да им купя пуканки, да седнем да гледаме “300” и манга и да се страхуваме. Уви, времето ни е проядено от задължения, ядене, къпане, крясъци с цел възпитание и остава много малко за пуканки и манга.

Как се оцелява като родител? Според Вас има ли „железни“ правила в родителството и кои са те?

Много е важно да не измъчвате детето, да не го биете, да не му се подигравате и да не го унижавате! Извън това, правила няма. Затова и направихме книгата „Да оцелееш като родител“, за да покажем, че правила няма, ако сме добри с децата и себе си. Понякога забравяме себе си, а според доклада за щастие на ООН най-важното условие, за да израсне едно дете щастливо не е образованието или парите, а психически и емоционално здрава майка. Та... оцелявайте с усмивка.

Колко да глезим децата си?

Колкото прецените. Не съм човек, който дава наклон. Но мисля, че прекаленото глезене измъчва децата и ги прави невротични. Всеки има нужда от граница, на която да се опре.

Да си поговорим за храната. Какво е за Вас здравословно хранене?

Разнообразното хранене. Аз ям всичко и го препоръчвам на всеки. Ако може да не ям чак толкова много, нямаше да имам проблем никакъв. Сега проблемът ми се нарича „8 кила отгоре“ и не е фатален. Но ям всичко – зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, хляб, зърнени храни. Всичко.

Готвите ли и коя е любимата Ви рецепта?

Ненавиждам да готвя. Мразя всяка домакинска работа на света. Върша всичко, което се изисква от мен с огромно, непоколебимо, ужасяващо нежелание. Мъжът ми ми помага и понякога си плащам, за да бъде почистен домът ми, защото е доста обширен, а три деца могат да направят чудеса. Обичам ресторантите. Съжалявам, но нямам любима рецепта.

Как да научим отрочето да се храни здравословно?

Като не се съобразяваме толкова много с това какво иска. Никой не е умрял, ако не е обядвал, но после пък се огладнява толкова хубаво. И все пак, храненето в голяма степен е личен избор – не можем да насилваме децата. С даване на личен пример, с некупуване на бонбони постоянно. С опити да се обясни защо е хубаво да се ядат зеленчуци. С много опити и старание.

До каква степен трябва да ограничаваме децата от изкушенията в шарени опаковки?

Ами, колкото и безсърдечно да звучи, можем да ги лишаваме спокойно 5 дни в седмицата. Понякога душа не ми дава и престъпвам правилата или съм толкова изморена, че нямам сили да се разправям и купувам, но като цяло внимавам да ядат по един бонбон на ден и супер много се радват като го получат. Едното обича Черноморец, но другите – Линд. Хитри са.

Вие сте в добра форма. Как я поддържате?

Ахахахахаахахахахаахахаахах, това са глупости. В момента съм страшно недоволна от вида си, но умората ми се отразява, комбинирано с липсата на спорт. Та, задайте ми някакъв друг въпрос.

Какво ще кажете на хората, които се колебаят дали да имат деца?

Ще им кажа, че това е тяхно, собствено решение. Няма нищо задължително. Няма нищо фатално. Но роди ли се дете, трябва да го гледате, обичате и подкрепяте цял живот. Децата са страшно нещо. Обичам ги моите до смърт. Хем е много трудно, хем без тях душата щеше да е проветриво, празно място. Децата са за цял живот, което всъщност е супер!

Да очакваме ли продължение на „Да оцелееш като родител“?

Много ясно. Очаквайте и много, много други неща следващата година. Дотогава, не забравяйте да си купите коледна играчка от нашата кауза Оле Мале в помощ на майките на деца с увреждания. Ще присъстваме на Коледния немски базар от 14 до 21 декември и в мол Сердика от 18 до 24 декември. Благодаря ви.

Вижте още

Йоли Делибозова за музиката, тишината и чолбура

Известната блогърка и кулинарна водеща разказва за домашната храна и споделя автентична рецепта

Йоланта Делибозова е музикант-виолончелист, но е по-известна с кулинарните си вълшебства.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.