Започна големият Великденски пост, който продължава до 05 май. През това време са напълно забранени храни от животински произход. Няма да се спираме на религиозния смисъл на поста, а ще обърнем внимание на храните, които ще ни дадат енергия ще компенсират липсата на месо и млечни продукти в менюто.
Варива
Боб, леща и ориз са не само традиционни храни за страната ни, но са и супер полезни. Те съдържат голямо количество протеини, въглехидрати, калий, желязо и калций. Още по-хубавото е, че можете да ги приготвите по различни начини. Стават за салати, супи и основни ястия.
Сезонни плодове и зеленчуци
Както сме казвали в „Знам да ям“, природата си знае работата и затова е добре да се хапват сезонни плодове и зеленчуци. Вече ви разказахме за страхотните кореноплодни и за тиквата, която обявихме за царица на зимата.
През постите не забравяйте и есенните плодове. В магазините и по пазарите е пълно с ароматни ябълки и круши. Това е и сезонът на супер плодовете нар и райска ябълка, чиято консумация може до голяма степен да компенсира липсата на месо и млечни продукти в менюто.
Универсална храна през този период от годината са и картофите. С тях можете да приготвите салата с любимите си добавки – лук, кисели краставички, сварен карфиол или броколи или зеленчуци от туршия; да ги запечете на фурна или да ги сотирате със сушени подправки. Благодарение на неутралния си вкус стават и за десерт. Най-бързата рецепта е да нарежете на шайби сварени картофи, да ги наредите в тава, отгоре да поръсите захар и канела и да ги запечете докато захарта се карамелизира. Така се получава вкусно и нетрадиционно лакомство.
И нещо нестандартно – кестени. Почти половината от съдържанието им е въглехидрати. Съдържат и белтъчини, калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Могат да се хапват варени или печени. Хубавото е, че ги има сурови в големите супермаркети и печени по пазарите.
Хляб и хлебни продукти
Хлябът не само засища, но и зарежда организма с енергия и полезни вещества. По време на пости ви препоръчваме да наблегнете на пълнозърнестите вариации, които са богати на фибри, витамини и минерали.
Тук ще припомним, че няма никакъв проблем да хапвате паста. Единственото ограничение е да не съдържа яйца. А как ще я приготвите зависи само от вашето въображение.
Постните пици също са разрешени. Важното е да не слагате сирене, яйца или колбаси. Но и комбинацията от пресен домат, качествен зехтин и ароматен босилек не е за пренебрегване.
Ядки
Фъстъци, бадеми, орехи, лешници и така нататък са засищащи и полезни храни, които спокойно можете да добавите към менюто си. Въпрос на вкус е дали ще са печени или солени.
Ядките са богато на протеини, минерали и полезните Омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечната дейност и допринасят за изчистване на лошия холестерол от кръвта. Важно е да внимавате с количествата, тъй като това е тежка храна. Според специалисти препоръчителната дневна доза е около 50 грама. И за да е още по-вкусно, можете да си приготвите микс от ядки и сушени плодове.