Помниш ли как гледаше омагьосано как баба ти сипва един жълт прах в тенджерата и бърка продължително, за да сготви едно от най-простичките и най-вкусните неща? Да, говорим именно за качамака. Без значение дали си го ял солен или сладък, качамакът си е класика. А днес ще освежим представите ти за нея с една страхотна рецепта.
Ще си приготвим грилован качамак и ще го замаскираме като брускета. Ще му сложим гъбки, чери доматки и нарязан босилек. И ще те накараме да си оближеш пръстите. Рецептата е като за 4-5 порции. Започваме!
Продукти:
- 4-5 скилидки чесън
- 1 лук
- 1 супена лъжица кокосово масло
- 300 грама гъби
- 1 чаша царевичен грис
- 3 чаши зеленчуков бульон (най-добре домашен)
- 180 грама чери доматчета, нарязани на половинки
- Пресен босилек
- Щипка паприка
- Щипка кайенски пипер (ако харесва по-пикантен вкус)
- Сол и пипер
- Сусам за поръсване
Затопли фурната предварително. Нарежи на дребно чесъна и лука. Сложи тиган на котлона с една супена лъжица кокосово масло на средна температура. Добави лука и чесъна и готви около 10 минути. Междувременно нарежи гъбите и ги добави. Остави ги на огъня, докато омекнат (около 10 минути).
В голяма купа смеси царевичния грис и подправките. Разбъркай добре. Добави малко кокосово масло в дълбок тиган и изсипи сместа. Бавно добави зеленчуковия бульон, докато разбъркваш, за да няма бучки. Продължи да разбъркваш, докато сместа не заври. След това добави предварително сготвените зеленчуци. Подправи с допълнително сол и пипер.
Свали от котлона и изсипи качамака в тавичка, след което го поръси с нарязаните домати. Сложи тавата в предварително загрятата фурна и остави за 10 минути. Извади качамака от фурната и го изчакай да изстине леко, за да добавиш пресните листа босилек. Накрая наръси със сусам. Да ти е вкусно!
За да не пропускаш страхотните ни рецепти, абонирай се безплатно за „Знам да ям“ и всеки петък ще получаваш имейл с новите ни текстове.