Като родител, хранителните нужди на бебчето или малкото ти дете са приоритет. Храната, която то яде в ранните си години, може да окаже влияние върху хранителните му навици по-късно в живота. Затова е важно да възпиташ в него добра хранителна култура и да го научиш защо здравословното и разнообразно хранене са важни. Днес ще ти разкажем малко повече за това как да осигуриш на малкото човече най-важните хранителни вещества и в същото време менюто на бебока да е разнообразно.

Първите хранения

  • През първите шест месеца бебетата получават всички нужни за тяхното развитие хранителни вещества от кърмата или адаптираното мляко. След това детето ти навлиза в етапа на преходно хранене и постепенно захранване. Това е вид балансирана диета, която е съставена от четирите основни хранителни групи:
  • протеинови храни като риба, месо и яйца;
  • нишестени храни, доставящи въглехидрати;
  • плодове и зеленчуци;
  • млечни продукти.

Важните протеини

Те са от съществено значение за редица важни функции, включително растеж, развитие на мозъка и здравина на костите. От 20-те аминокиселини в тялото ни, децата трябва да получат 9 основни храната си.

Животинските протеини като чисто месо, риба, яйца, мляко и сирене съдържат всичките 9 основни аминокиселини и се считат за най-важни за растежа. От месата ти препоръчваме в началото да даваш на детето пилешко и телешко, които са по-лесни за усвояване и неслучайно се използват за много детски пюрета.

Страхотен източник на протеини е и рибата. Добре е поне два пъти седмично да даваш на детето сьомга, пъстърва или скумрия. Те са богати на полезни Омега-3 и Омега-6 мазнини, които имат страхотно влияние върху организма. Растителните протеини, като съдържащите се в боба, са от така наречените „непълни протеини“ и трябва да бъдат комбинирани с други храни, за да се постигне целият спектър от аминокиселини.

Нишестени храни за въглехидрати

Детето ти се нуждае от източник на въглехидрати във всяко хранене. Имай предвид, че малките деца под 13 месечна възраст не могат да храносмилат добре пълнозърнестите храни. След като навършат годинка, в менюто им могат да бъдат включени овесени ядки и мюсли като в началото е добре да са накиснати в прясно или кисело мляко или плодов сок.

Целите ядки и семената са страхотен източник на въглехидрати и фибри, но трябва да ги избягваш, докато детето не навърши поне 4 години, тъй като някои от тях са силни алергени, с които детският организъм не може да се справи. Преди това можеш да му ги набавиш от пълнозърнести хлебчета, макаронени изделия или солети, пълнозърнести бисквити или сухари. Знаеш, че детето ти ги обича.

Плодове и зеленчуци

Много специалисти по детско хранене препоръчват малките дечица да хапват 3-5 пъти дневно плодове и зеленчуци, които са страхотни междинни закуски. Размерът на порциите зависи от възрастта на бебчето ти и неговата физическа активност. Една порция плодове или зеленчуци трябва да е количеството, което се събира в дланта на ръчичката му.

Мляко и млечни продукти

Тези храни осигуряват на детето лесно усвоим калций, както и витамини А и В12, протеини и други витамини и минерали. А както знаеш, калцият е супер важен за здрави кости и зъбки. Ако детето е под две години, избери пълномаслено мляко, тъй като то подпомага растежа и усвояването на основни витамини.

След втората му годинка можеш да преминеш на обезмаслено при условие, че му даваш да хапва разнообразни храни и има нормално за възрастта си тегло. Киселото мляко също трябва да присъства в хранителния режим, като можеш да го разнообразиш, като в него добавяш пълнозърнести бисквити, плодове или компоти.

Смутита и сокове

Те са идеални да стимулираш приема на витамин C от детето си. Смутитата са страхотна напитка, която в зависимост от това как е приготвена, може да се превърне в любимо и полезно хапване между основните хранения. Естествената захар в плода е много по-добър вариант детето ти, отколкото консервираните напитки. Но това не означава, че децата могат да пият неограничено количество смутита или фрешове. Водата трябва да бъде основният източник на течности. Една чаша пресен плодов сок на ден е достатъчна.

Ако често детето ти отказва или много трудно можеш да го накараш да хапва полезно, можеш да разчиташ на нашите съвети, как да се пребориш със злоядството.

Вижте още

Здравословно хранене за деца през лятото

Има как да помогнем на детето да остане здраво и да се радва на почивката си по-пълноценно

За възрастните лятото е очакване на отпуската и благородна завист към колегите, които са на п

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.