Знаете ли, че в стремежа си да се храним балансирано и да изглеждаме добре можем и да помогнем за опазването на планетата? На пръв поглед това може да звучи странно, но всъщност има връзка между избора ни на храна и грижата за природата. Тази връзка е в основата на все по-популярното “Планетарно хранене“, за което ще ви разкажем малко повече.

Какво е „Планетарно хранене“?

Това е режим, основан на принципите на устойчивост, който цели да минимизира отпечатъка на храненето върху Земята чрез спазването на четири основни принципа. Първият е храненето да е разнообразно и балансирано. Това означава в менюто ни да присъстват храни и от животински, и от растителен произход в правилните пропорции.

Вторият принцип е да залагаме основно на локално произведени и сезонни храни, защото те са с по-малък екологичен отпечатък. При тях разходите за производство, транспорт и съхранение са по-малки.

На трето място идва намаляването на хранителния отпечатък чрез разумна консумация. Това се изразява по много начини. Например, да не се купува храна, която няма да се изяде, да не се купуват храни в опаковки за еднократна употреба, да се преизползват опаковки, да се компостират органичните остатъци от храна и т.н.

Последният принцип е умерената консумация. В основата е стремежът да не ядем повече, отколкото ни е необходими, т.е. да не преяждаме, да не консумираме прекалено много храни от животински произход, да ограничаваме силно преработените храни.

Плодове и месо, но не и захар и колбаси

За да се спази принципът на устойчивост, препоръчителните храни при „Планетарно хранене“ са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки. Разрешени са и млечни продукти и месо, но както стана ясно, те трябва да са по-ограничени. Освен това е добре да са произведени от малки местни и еко ферми, които са с по-ниско въздействие върху околната среда.

В този режим не се препоръчват силно преработени храни като колбаси и такива с високо съдържание на захар и мазнини. Тъй като във философията на „Планетарното хранене“ е залегнал и социален елемент, се ограничава консумацията на храни, произведени с голям разход на енергия, по вредна за почвата технология, с използване на детски труд или с нехуманно отношение към животните.

„Планетарното хранене“ е подходящо за всички

„Планетарният“ начин на хранене е подходящ за почти всички хора. Причината е, че това не е строга диета или пълно изключване на дадени хранителни групи.

Все пак и тук има някои ограничения. Хора със специфични заболявания като диабет, болести на сърдечно-съдовата система, хипертония, алергии и хранителни непоносимости е добре да се консултират с лекар преди да започнат режима.

Привържениците на „Планетарното хранене“ казват, че спазването на този режим се отразява много добре на здравето, тъй като се консумират чисти, локално произведени храни без тежка обработка. Допълнителен бонус е грижата за планетата чрез намаляване на въглеродния отпечатък на хранителната индустрия и фокусът върху отговорно и справедливо произведени продукти.

Това беше краткият ни разказ за „Планетарното хранене“. Предлагаме ви да си припомните и кои са актуалните хранителни режими на 2024 г. Скоро ще споделим още полезни съвети за балансирано хранене и, за да не ги пропуснете, се абонирайте за Знам да ям.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.