Дойде време за последната тема от нашия месец за правилно и красиво подреждане на масата. Днес ще си говорим за допълнителните аксесоари – помощни чинийки, солници и така нататък. Няма как една маса да мине без тях, а правилното им разположение е знак за умения и висок стил на домакинята. И така започваме.

Помощни чинийки

На една изтънчена маса трябва да има чинийка за масло. Тя се поставя вляво над основната чиния. Трябва да е на един ред с най-високо разположената чаша. Върху тази чинийка се слага и ножа за масло. Той е по-къс от ножа за основно и е заоблен. Дръжката му трябва да сочи надясно, а острието да е към чинията за основно. Може и да се нарича „за масло“, но реално в тази чиния се слага намазаната или не филия.

Самото масло се слага в отделна чинийка, която се разполага така, че да е удобна за достигане от всички гости. Ако масата е по-дълга, можете да сложите две чинийки с масло.

Хляб

Панерчето с хляб се слага в центъра на масата, ако тя е кръгла и може да бъде достигнат от всички гости. При дълга маса, хлябът се разполага в два панера, които да са удобни за достигане от гостите.

Солничката

Съдовете за сол и пипер също трябва да са удобни за достигане от всички гости. Обикновено те се поставят между две или три места за сядане над основната чиния.

Етикетът забранява пресягането през масата и затова е напълно допустимо да помолите съседа си да ви подаде нужната подправка. Солницата се слага от дясно на съда за черен пипер. За това има две причини. Първата е, че по-често се ползва сол, а не пипер. Втората – повечето хора работят с дясната си ръка и затова солницата трябва да е близо до нея. За да е още по-удобно, съдът за пипер се слага под ъгъл малко над солницата.

Не е препоръчително да се слагат големи солници. За официална вечеря се препоръчва височината им да е около 4 сантиметра. При много тържествени поводи е допустимо солта да е в открит съд с малка лъжичка в него.

Какво още може да има на масата?

За дълга вечеря можете да предвидите и плата с предястия и мезета. Обикновено те се слагат в центъра. В тях се слагат и големи лъжици или вилици за сервиране.

На масата можете да сложите и съдове за кокали и други отпадъци, ако има такива. На всеки трима гости можете да предвидите по един такъв съд.

И така приключваме месеца на подреждане на масата. За април сме ви подготвили още много изненади, но какви са те, ще научите, ако редовно следите "Знам да ям" и Facebook страницата ни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми