Когато кажем Шотландия за сещаме за мъже в полички с гайди и чаша уиски в ръка. Докато килтът и гайдата са приемани по-скоро за екзотика, уискито завладя света и безспорно е визитната картичка на най-северния британски регион. И това не е никак случайно – към март 2023 г. са регистрирани 143 дестилерии, което прави Шотландия страната с най-висока концентрация на производители на високо алкохолни напитки в света.

Наистина терминът „шотландско уиски“ се е наложил за масова употреба, но ако искате да блеснете с познания, е добре да познавате основните региони, в които се произвежда вълшебната напитка. Всеки от тях има своите уникални характеристики, които можете да усетите с отварянето на бутилката и отпиването на глътка кехлибарена наслада. Днес ще ви ги представим накратко като първа стъпка от навлизането ни в света на Scotch Whiskey.

Уискито от Highland е за силните

Highland, или „Високата земя“, е най-големият регион в Шотландия. Тук можете да откриете просторни равнини, необятни гори и прословутите планини, в които хората на Уилям Уолъс на спокойствие са планирали как да прогонят англичаните от земята си. Това разнообразие се отразява и на уискито. Местните дестилерии произвеждат напитка със силен и комплексен вкус, с аромати на плодове и цветя. Най-известните уискита от региона са Glenmorangie, Edradour и Glenfiddich.

„Ниската земя“ ни дава сладост и плодовитост

Ако регионът Highland е подвластен на капризите на севера, то разположената на юг от него „Ниска земя”, или Lowland, е с по-приятен и постоянен климат. Тази деликатност се отразява и на уискито. Характерно е, че местните дестилерии не използват торф за изсушаването на ечемичения малц. Това дава на напитката много свежест и мекота, а вкусът е наситено плодов и дори сладникав. Сред най-известните представители на Lowland уиски школата са Glenkinchie, Auchentoshan и Bladnoch.

Speyside е със силно океанско влияние

Източното крайбрежие на Шотландия е известно като Speyside. Името идва от река Спей, която дава водата за производството на местното уиски. Това е регионът с най-висока концентрация на дестилерии в страната. Тук са разположени над 50 компании с капацитет от над 40 милиона литра годишно, което е много впечатляващо. Техните уискита се характеризират с богати аромати с нюанс на плодове и подправки. От Speyside са и някои от най-известните и скъпи брандове като Macallan, Glenlivet и Balvenie.

Уискито от Кемпбелтаун е предизвикателство за дегустаторите

Кемпбелтаун е малък регион на полуострова Кинтайр в Западна Шотландия. Някога е бил наричан „Уиски столицата на света“ с около 30 дестилерии. За съжаление през годините повечето от тях затварят и днес функционират само три, но пък за сметка на това те предлагат безкомпромисно качество. Уискитата, които излизат от Springbank, Glengyle, и Glen Scotia са с богат и сложен вкус, в който се съчетават пикантни, морски и плодови нотки.

„Рано или късно всеки корабокрушира в остров Айла“

Завършваме с най-отличаващия се уиски регион на Шотландия – остров Айла. Това е мястото с най-големи залежи на торф в страната и местните дестилерии щедро го използват при изсушаването на малца. И като казваме щедро, имаме предвид, че количеството торф, което се използва за сушене на един тон тук е два пъти по-голямо, отколкото в другите региони. Затова уискитата от Айла са с изключително интензивен опушен вкус и аромат, който не е за всеки, а е за почитателите на по-силни и плътни напитки.

Неслучайно започнахме представянето на Айла с цитат от автора на ежегодната „Уиски Библия“ Джим Мъри, според когото уискитата от острова са грандиозният финал в пътуването на всеки почитател на напитката. Само споменаването на брандове като Laphroaig, Lagavulin и Ardbeg е достатъчно да се убедим в правотата на неговите думи.

Това беше нашето кратко пътуване из уиски регионите на Шотландия. Скоро ще се отправим на доста по-напоително пътешествие из всеки от тях и ще ви разкажем повече за спецификите, дестилериите и дори културата на пиене на уиски.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.