От кога се интересувате от здравословно хранене и какво провокира този интерес?

Започнах да се интересувам от здравословно хранене , когато се роди дъщеря ми. Това е момент, в който целият свят на човек се преобръща и започваш да мислиш по съвсем различен начин. Като всеки родител, исках да дам най-доброто на детето си и започнах внимателно да подбирам почти всяка храна – пюретата, които купувах, плодовете и зеленчуците, от които правех супи и сокове и така нататък.

Затова мога да кажа, че при мен интересът към здравословното хранене се появи по един много естествен път, без да е търсен умишлено. Основната причина за това беше смяната на мисленето ми и на отношението към храната. Постепенно това се превърна в начин на живот, който много ми харесва.

Какви са Вашите принципи за здравословно хранене?

Основният принцип, който следвам е консумацията на повече плодове и зеленчуци и на храни, богати на витамини и полезни вещества. Най-странното е, че от 8 месеца не ям месо. Казвам, че е странно, защото аз съм заклето месоядно, а вегетарианството се случи от само себе си.

Не съм си поставяла за цел да спра храните с животински произход, но съм доволна, че това се случи. Сега се чувствам по-добре, имам повече енергия и се наспивам се по-бързо. Най-хубавото е, че свалям килограми и съм във форма без това да ми коства някакви специални допълнителни усилия.

Кой е най-важният съвет, който бихте далa?

Аз не съм човек, който обича да дава съвети, но ще споделя какво при мен работи безотказно. Това е чувството за мярка. То трябва да се прилага във всеки аспект на живота – в храненето, в спорта, в любовта. Ако се прекали, хубавото и положителното могат да се превърнат в нещо не толкова приятно.

Затова бих си позволила да кажа, че човек трябва да намери баланса. Конкретно за храненето за мен това е да не се преяжда, но и да не се гладува. Да се яде разнообразно, но да не се робува на стереотипи. И от време на време да си угаждаме с нещо любимо и не толкова здравословно.

Кои са любимите ви храни?

Обожавам италианската храна. Една добре приготвена паста винаги може да ме изкуши. Да, зная че това не е най-диетичната храна, но не мога да ѝ устоя.

А кои са любимите Ви здравословни храни?

Не мога да кажа, че имам любима здравословна храна. Много обичам плодове и зеленчуци, но пък в ежедневието не върви да тръгнеш с една чанта зарзават. Затова сутрин си приготвям смутита. Според мен, когато човек има добър блендер и не го мързи да стане 20-25 минути по-рано, лесно може да си осигури пълноценна и вкусна храна, която да вземе със себе си в офиса.

Имате ли предпочитана диета?

Мога да кажа, че съм спазвала всяка диета, която се появила в списанията или в интернет. И от целия този опит научих едно – ако здравословното и балансирано хранене и постоянното спазване на диета не стане начин на живот, свалените килограми неминуемо ще се върнат. Ако човек иска да е във форма, трябва да е постоянно на диета, да внимава и какво и колко да яде и да спортува. Тогава ще изчезне и чувството на вина, ако се поглези с нещо „забранено“.

Коя е любимата Ви рецепта?

Може да ви изненадам, но това не е арменска рецепта. И с риск да прозвуча нескромно, ще си призная, че аз съм я измислила. А най-хубавото е, че е много лесна за приготвяне. В красива чиния слагате едро накъсана зелена салата, рукола, пармезан на големи слайсове, крутони и овкусявате със сол, пипер, оцет и зехтин. Отгоре слагате сварено пилешко филе и готово. Тази салата е и една от най-продаваните и търсените в моя ресторант, което означава, че хората я харесват.

Какво е характерно за арменската кухня?

Сега ще ви изненадам. Моят партньор, с когото създадохме и управляваме ресторанта, направи проучване и установи, че основата на това, което възприемаме като ориенталска кухня е от Армения. Тук включвам не само храната на Близкия Изток, но и на Балканите. Например малките сърмички и месото на шиш са от моята прародина.

Арменската кухня е много интересна. Тя съчетава противоположности, от които се получават страхотни ястия. Арменците не пестят подправките и ги комбинират по, на пръв поглед, невъзможен начин. Те смесват сладко и солено, като канелата е на голяма почит и се слага почти навсякъде. Например в малките сърмички и в каймата за страхотните шишове, които са една от визитките на арменската кухня.

В Армения много държат на качеството на продуктите, защото само така може да се получи вкусна храна. Аз съм приела това мислене и в моя ресторант и затова не допускам какъвто и да е компромис с продуктите, които използваме и се снабдяваме само от производители, които дават гаранция за качеството. Ще ви дам един пример. Пилешкото е единствено и само „Дюк“, защото от него се получават богати и вкусни ястия.

Къде се преплитат музиката и кулинарията?

За мен и двете са творчество. Както една прекрасна песен може да създаде приятно настроение и усещане, така и един уютен ресторант или вкусна семейна вечеря могат да променят изцяло усещането и настройката на човека. И ще ви издам една тайна зад кулисите. Няма музикант, който след концерт да не иде на кръчма и да обсъди с колегите представянето си.

Какво ново можем да очакваме от музиканта Хилда Казасян?

Много и интересни неща, които вярвам, че хората ще харесат. В момента снимаме клип на песен, която направихме с Живко Петров. Подготвихме и страхотен репертоар, който ще изпълняваме със симфоничен оркестър и скоро ще представим на публиката. Освен това ми предстои и турне в САЩ и Канада. Така че, тепърва очаквайте много приятни изненади.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.