Е не е ли прекрасно навън? Птички пеят, пчелички жужат, дърветата се раззелениха и даже открихме сезона на бирата в парка. И с това прекрасно настроение дойде не твърде приятният въпрос за онези няколко кила от зимата. Не се тревожи – пролетта е перфектното време за изгонването им. И днес ще ти разкажем защо.

Когато е топло гориш повече калории

Много хора си мислят, че колкото повече се потят, толкова повече калории изгарят. Това не е точно така. Потта не е нищо повече от вода и малко минерали, така че обилното потене не означава автоматично стопяване на нежелания релеф около бедрата и талията. А и със сигурност забелязваш разлика в резултатите, ако спортуваш цяла година. Когато е топло ефектът е по-добър просто защото тялото хаби повече енергия, разбирай калории, за да се охлажда.

В по-добро настроение си

Няма защо да ти обясняваме за връзката между времето и настроението. Когато ни замирише на пролет, светът започва да ни се струва много по-красив... освен ако нямаме сенна хрема, разбира се. А прекрасното пролетно настроение е пълна противоположност на мрачните мисли, които ни обземат в студените тъмни зимни дни. И за съжаление често лекуваме тези мисли с... точно така - с храна. При това обикновено тя е в огромни количества и не твърде здравословна. През пролетта е точно обратното – кой иска мазна пържола в топлото време, особено когато има страхотни пресни плодове и зеленчуци навсякъде наоколо. Което ни води и до следващата причина за успешно пролетно отслабване.

Много по-лесно е да намериш здравословна храна

През пролетта се проявява естественото ни желание да хапваме свежи салати и леки храни като риба и пиле. А какво по-хубаво от свеж, пресен бейби спанак със запечени или приготвени на пара пилешки гърди? Да не говорим за примамливите плодове като ягоди, череши, боровинки и много други ароматни дарове на природата. При това положение защо ти е мазният бургер?

„Слънчевият витамин“ помага за отслабването

Все повече изследвания доказват връзката между липсата на витамин D и напълняването. С други думи тези, които стоят постоянно на тъмно, например пред компютъра, са по-закръглени от разхождащите се под слънчевите лъчи. А да си набавиш витамин D е супер лесно през пролетта. Просто тялото ти ще го произведе, когато кожата е изложена на слънце. Затова се надигни от стола и излез в парка, постели си едно одеялце и си отвори сокче. И да, грешката е вярна – бирата е твърде калорична за целите на отслабването. А и с нея вървят не особено диетични мезета.

Нямаш извинение да не спортуваш

Ако през зимата мрънканията тип „В залите е задушно, а навън е тъмно и студено“ са минавали, вече нямаш такова оправдание. Възможности за спорт на открито има колкото искаш. Дали ще тичаш, правиш стречинг или йога, е без особено значение стига да се движиш. А ако това стане рутина, след няколко седмици ще си в перфектна форма за плажа.

Не отлагай, а започвай да отслабваш... сега. Времето е прекрасно, а махането на споменатите допълнителни килца от зимата ще оправи и настроението ти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.