Знаем, че перфектните мерки за един модел са 60-90-60. Много жени се опитват да постигнат този идеал, а други стават модели точно защото са извън този стандарт. Ако гледаш сутрешни блокове и четеш честичко статии в интернет, то със сигурност си засичал името Пам Велидис. Зад този артистичен псевдоним стои прекрасната Пламена Велкова-XXL модел, автор, философ и жена.

В един слънчев следобед хапвахме сурова торта и си говорихме кои са вредните храни и кое е по-вредно от тях, коя е най-любимата ѝ рецепта (но не от детството) и защо се опитва да не очарова лесно хората (което хич не ѝ се получава).

Когато е в 8 клас, Пам (както е известна и сред приятелите си) качва 20 килограма само за няколко месеца. Кара тежка пневмония и от лекарствата организмът ѝ се обърква. Опитвала е всякакви диети, спорт, но килограмите не се променят. Докато на 22 години тя просто решава да се харесва такава, каквото е и да обърне внимание на здравето си. Защото слаб човек не означава здрав и красив, както дебел не означава болен и грозен.

Занимаваш с много неща: пишеш, моделстваш, вдъхновяваш хората и на всичкото отгоре имаш и „нормална“ работа. Как намираш време  и сили за всичко това?

Всъщност не правя всичко едновременно. Мисля, че частично просто успешно съм се научила да подреждам приоритетите си и казвам частично, защото много често имам усещането, че не съм свършила достатъчно неща, че мога повече. Всичко е въпрос на мотивация и усещане за вътрешна удовлетвореност, когато наблюдаваш външната подредба на живота си. А ако някой си мисли, че работата ми е нормална трябва да изкара един мой ден и после ще си говорим отново.

А за какво искаш да имаш повече време?

За дълги разходки на нови места с хора, които да (пре)откривам. Обичам да излизам на срещи и бих осъществявала повече такива. Хората са моето най-голямо вдъхновение и когато съм с тях не искам да е непълноценно, да съм изморена и без достатъчна концентрация. Трябва да съм във форма, за да попия повече от живителните им сокове. Звучи така сякаш съм енергиен вампир, но всъщност обменът на енергия е взаимен, защото нямам време да бъда с хора от които мога само да взема, но нямам какво да им дам. Освен това нямам време да „виждам“ хората само по един начин. Моята цел е да преоткривам всяко едно същество по нов начин при всяка следваща наша среща.

Как се грижиш за себе си?

Лягам да спя на време, правя йога (чекна се), ям зелени храни и особено спаначена супа, но най-важното е, че знам точно кога си сипя или да позволя някой да ми налее... правилното питие.

Какво прави една жена красива?

Подходящият цвят на косата, правилните ласки за нея и винаги да открива в какво да се влюбва отново. Абе, една жена е красива всеки път, когато усмивката й не е фалшива.

Имаш ли любим комплимент?

Всяка жена иска да се чувства неповторима и да, мен са ме трогвали думи, че съм като нова вселена, че притежавам цялото пространство, че червеното е единствено и само моят цвят. Не отричам – жестоко е, но истински ме разтопяват три неща, когато баща ми ме нарече „бижу“, когато котка идва да се гали сама в мен и когато един човек мълчи и мълчанието му струва повече от всички комплименти, които съм чувала по мой адрес дори от неговата уста. Обаче все някога тишината трябва да приключи де. Справедливо, нали?

A любим аромат?

Ароматът на кожата на човека, който обичам. Аромат на книги. Канела. Портокалов цвят. Винаги още от детството ми съм обожавала аромат на прясно разрязана краставица, който се носи от кухнята. Иначе си падам по тежки парфюми или както моят приятел казва: „когато влезеш в стаята твоят парфюм крещи на всички да гледат в теб“ (да се разбира като Crystal noir); Ароматите са ми страст и имаме интересна история с тях.

Готвиш ли?

Да. Възприемам процесът на готвене като истинско изкуство, което ми действа изключително разтоварващо. За мен готвенето не е просто да пльоснеш нещо в тенджерата, а да приготвиш храна с любов, внимание и отдаденост. Дори да е само за теб, защото това също показва отношението ти към твоя „Аз“ и с какво задоволяваш нуждите му.

Спазваш ли диета? Избягваш ли определени храни?

Спазвам една единствена диета и тя се нарича „уважавай, а не унижавай организма си“ и по никакъв начин не толерирам крайности при консумацията на храна; Не консумирам газирани напитки, защото имам непоносимост към тях. Не консумирам месо, защото не го възприемам като част от менюто, което е подходящо за мен като съзнателно същество. Хедонист съм и обичам да ям, но едновременно с това съм злояда, което е перфектният вариант лесно да осъзная, че няма вредни храни, а вредно взаимоотношение с храните.

Имаш ли любима рецепта?

Да. 150 мл ризлинг в подходящата чаша... Като бонус ще издам, че всичко с гъби ми е любима рецепта.

Кой е най-добрият съвет, който си получавала?

Никога да не съм напълно гола пред някой лесно, защото трябва да оставим нещо на въображението, да слагам захар на манджа с домати, за да не е кисела, да не се очаровам лесно от хората, защото след това разочарованието е голямо, да не давам непожелани съвети, както и да не възприемам всеки съвет за добър.

Какво би посъветвала жените?

Думите не означават нищо, когато няма действия. Любовта на мъжа минава от очите, през стомаха, за да завърши във върховете на пръстите му, главата действа избирателно. Че 40 са новите 20 и една истинска жена не старее като вино, а узрява като вино. Че понякога трябва да са малко по-жестоки отколкото им се иска или по-човечни (според ситуацията), както и че ако са обичани, нищо друго няма значение... освен да могат да правят поне един вид мусака.

Ако обичаш котки, хубава храна и красиви неща, то тогава не пропускай да следиш приключенията на Пам в инстаграм

Вижте още

Елисавета Белобрадова: Ако сме добри с децата си, няма правила

Жената зад maikomila.bg за родителството, храненето и манга филмите

Елисавета Белобрадова, известна и като Letiashtata Kozzila Erato, е сред най-популярните лица

Децата трябва да избират храната си, насърчавани от родителите

Жената зад блоговете Lamartinia & Parentland за кулинарната философия

От дълго време се любуваме на снимките на Мария Илиева, смеем се и пътуваме с личния ѝ блог 

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.