Имаме достъп до толкова много информация и толкова малко време да прочетем и проучим всичко. И така понякога хапваме неща, за които си мислим, че са полезни, и се чудим защо числото на кантара си седи същото. Виж кои пет храни трябва да изключиш от менюто си, когато се опитваш да отслабнеш.

Сушени плодове

Сигурно си мислиш, че всичко плодово е полезно за теб. Всъщност в повечето сушени плодове има добавена захар. Да, те имат и положителни качества (богати са на антиоксиданти и фибри), но пък често при процеса на сушенето губят много от витамините си. Вместо да хапваш с шепи сушени плодове, наръси леко сушени боровинки върху салатата си или хапни сушени кайсии, които си накиснал предварително във вода. Или просто си купувай сушени плодове без добавена захар.

Гранола

Изключително популярна и вкусна закуска, която благодарение на добрия си маркетинг се смята за много полезна. Всъщност гранолата е овесена каша с много мазнина и захар, така че да добие този превъзходен вкус. Ако се опитваш да отслабнеш, просто хапвай овесена каша.

Фрешове

Да, и те се правят от плодове, но при цеденето на плода се губят много полезни вещества, особено фибри. Всъщност със соковете се зареждаш с голямо количество плодова захар. А и консумираш много повече, защото не ядеш целите плодове. Ако хапнеш един портокал, ще се чувстваш много по-сит, отколкото след една чаша портокалов сок.

Пълнозърнеста паста

Замяната на бялата паста с кафявата пълнозърнеста е стъпка към по-здравословна диета, но може да не помогне с отслабването. Пълнозърнестата паста е по-богата на въглехидрати и може да има същото количество калории. Освен това много хора ядат повече, когато си мислят, че са избрали по-здравословния вариант. Ако все пак ти се хапват спагети, направи си такива от нарязани пресни тиквички.

Тропически плодове

Плодовете са здравословна част от всяка диета, но тропическите са по-богати на калории и захар. Манго и ананас са едни от най-сочните и вкусни плодове, но трябва да се хапват в малки количества, когато си на диета. Ако искаш да свалиш някой и друг излишен килограм, заложи на ябълки- малко калории и много фибри.

За да не пропускаш полезни съвети за диетата си, абонирай се безплатно за „Знам да ям“ още днес.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.