Доста реклами на хранителни продукти споменават фибрите. Но знаем ли какво точно са тези неща, за какво са ни необходими и откъде да си ги набавим (освен от продуктите от рекламата)? Знаем само, че фибрите са важна част от диетата на всеки. Уви, повечето хора не си набавят достатъчно от тези ценни за организма вещества. Фибрите са необходими на тялото ни, за да може храносмилателната ни система да е здрава и да се изхвърлят успешно токсините от червата.

Какво са фибрите?

Те всъщност са вид въглехидрати, които тялото ни не усвоява, а вместо това направо изхвърля, а заедно с тях и непотребните за организма неща.  Има два вида фибри- разтворими и неразтворими.  Разтворимите влакна абсорбират водата от тялото и помагат за изхвърлянето на ненужните вещества и така понижават холестерола и забавят храносмилането, за да имаме енергия за по-дълго ( и да огладняваме по-късно).  Неразтворимите пък помагат за регулиране на стомаха и почистването на храносмилателния тракт от остатъците от храната ни.Препоръчителното количество фибри за жени е 21- 25 грама дневно, а за мъже 30-38 грама.

Виж кои са ти любимите храни от нашия списък и хапвай повече от тях!

Плодове

Най-сладкият начин да си набавиш фибри, особено през лятото, когато има изобилие от плодове! Малините съдържат 8 грама фибри (за една чаша), една круша (с кожата)- около 5.5 грама,  а средно-голяма ябълка- 4.4, докато бананите и портокалите имат около 3.1, а чаша ягоди- 3 грама. А защо просто не си забъркаш една голяма плодова салата за закуска, за да си спокоен, че си си набавил и фибрите, и витамините за деня?

Зърнени храни и паста

Всякакви зърнени храни, овесени каши, зърнени закуски (тип корнфлейкс, не баничка) и паста съдържат огромни количества фибри и поддържат стомаха редовен. В една порция пълнозърнести спагети има около 6.3 грама фибри. Ако пък обичаш зърнените култури в салата си- добавяй смело ечемик и булгур. А и хапвай по-често ориз. Препоръчваме кафяв или див ориз – страшно вкусни са и в салатата. А най-добрата новина? Можеш да си набавяш фибри и в…киното! Е, само ако хапваш пуканки. Да, в един малък пакет пуканки има 3.5 грама фибри.

Бобови, ядки и семена

Най-голямо количество фибри за най-малко количество храна можеш да намериш именно в тази група. А най-хубавото е, че бобовите, ядките и семената могат много лесно да бъдат добавени към всяко хранене. В чаша зелен грах има цели 8 грама фибри, а в същото количество леща- 15.6.  А бобът! Любимият ни боб във всичките си прекрасни разновидности има от 10.4 до 15 грама фибри на чаша. При ядките ти препоръчваме да наблегнеш на бадемите и шамфъстъкът. Можеш да ги консумираш като следобедна закуска, да ги добавяш към салати и ястия.

Зеленчуци

Всички хора, които разбират от храна, са единодушни- трябва да ядем повече зеленчуци. Няма значение колко ядеш в момента- винаги може повече. Зеленчуците са супер полезни- те съдържат всички жизненоважни нутриенти, минерали и витамини. Естествено, за пълните им хранителни богатства, ще трябва да ги консумираш сурови, но можеш да ги готвиш или да си ги приготвяш на пара. Ако искаш да добавиш малко фибри към манджата, добави броколи или царевица за най-бързи резултати.

Ако пък искаш да получаваш здравословните ни съвети за хранене, просто се абонирай безплатно за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.