Честичко обвиняваме метаболизма си за проблемите ни с килограмите: когато са твърде много или когато не са достатъчно (да, чували сме, че съществуват и такива хора. Ние не сме от тях). Ако метаболизмът ти е бърз, успява да се справи с храната, изгаря мазнините и мускулите са във форма. Освен това си по-фокусиран и енергията ти кипи през целия ден, а не само след като си си изпил кафето. И най-важното - следобед не започваш да клюмаш на бюрото си.

Колко от нас могат да се похвалят с бърз метаболизъм? Уви, не много. Повечето от нас имат класическите признаци на мързеливия метаболизъм:

  • Лесно качване и трудно сваляне на килограми
  • Подуване  и отделяне на газове (включително стомашни киселини, синдром на пропускливото черво, лошо храносмилане и непълноценно абсорбиране на хранителните вещества)
  • Хормонален дисбаланс (студени крайници, изтъняваща и капеща коса, и т.н.)
  • Дисбаланс на кръвната захар (ниска енергия, раздразнителност при глад, сънливост)

Припозна си няколко? Спокойно! Можеш лесно да промениш това като ускориш метаболизма си и започнеш да изгаряш ненужните мазнини.

Килограмите ти не са резултат от лошо направени сметки на поети и изгорени калории. Не гледай на тялото си като на сметка в банката, а като на химическа лаборатория. Тялото ти знае добре какво да прави, когато му даваш правилните сигнали и храна.

Избягвай кухнята след вечеря

Опитвай се да не ядеш след вечеря, така че между последното хранене и първото за следващия ден да има 12-14 часа почивка. Това ще подготви тялото ти да започне да гори мазнини от сутринта. Хапвай до един-два часа след ставане, за да балансираш кръвната си захар. Ако не хапваш нищо между основните хранения и ако ядеш на всеки 4 до 6 часа, няма да предизвикваш рязко качване на инсулина и ще оставиш тялото ти да си търси енергия в „резервите“.

 Нетолерантности?

Направи си тест или опитай да разбереш към какви храни си нетолерантен. Пробвай да премахнеш неща като глутен, млечни продукти, соя, яйца, царевица, фъстъци и подсладители от диетата си и виж как се чувстваш. Отстранявай ги едно по едно, без да променяш останалите си навици и виж как се чувстваш.

Пий много вода

От изключителна важност е да поемаш достатъчно течности. Това означава вода и чай без подсладител. Добрата хидратация е изпитан помощник в борбата със стреса. Дори 2% дехидратация може да те направи по-муден, да развали концентрацията ти и да те накара да се чувстваш изморен. Пий повече вода през целия ден, освен по време на хранене.

Справи се със стреса

Да, стрес винаги ще има. Няма как да се изолираме. Но можеш да се научиш да се справяш с него, така че да не влияе на метаболизма ти. Научи се да медитираш, прекарвай повече време с приятели, взимай вана с етерични масла и свещи или просто прави това, за което все не ти остава време. Повярвай ни- времето, което си отделяш за релаксиране е по-малко от това, което ще изгубиш в ядосване и поправяне на грешки ( и да се извиняваш на хора).

 Наспи се

Дори 8 часа сън да ти звучи като лукс, постарай се да си го осигуряваш. Това ще успокои и хормоните ти и ще намали глада ти. Проучвания показват, че липсата на сън пречи на свалянето на килограми. Така че дори и да се лишаваш през деня от храна, ако се лишаваш и от сън, няма да има никакви резултати.

А ако си готов да тестваш метаболизма си с някоя диета, препоръчваме ти да започнеш с тази лесна диета с 1,200 калории на ден или пък с лунната диета

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.