Колко дълго ще живееш е по-тясно свързано с начина на живот и храненето, отколкото с гените. Така че, ако планираш да живееш поне до 100 години, продължавай с четенето.

Разбира се, не твърдим, че ти даваме тайната формула, с която със сигурност ще доживееш тази достолепна възраст. Твърдим обаче, че има места, в които голяма част от населението живее по близо век. Такива райони са Средиземноморието (части от Франция, Италия и Испания), Никоя в Коста Рика и Окинава, Япония. А освен че живеят по-дълго, хората от тези места страдат от  деменция много по-рядко. Естествено, жителите им не ядат едни и същи неща, но пък храненето им има много общо: много растителни продукти, не прекаляват с рибата, но пък почти не хапват месо и рафинирана захар. Количеството мазнини варира от човек до човек, но най-често идва от моно наситени мазнини - зехтин, ядки и авокадо. А когато пият, често е съпроводено с храна и е в умерени количества. А ето и списъка ти за пазаруване за дълголетие.

Берита

Всякакви малинки, къпинки и боровинки! Е, и ягоди, разбира се (скоро им идва и сезона). Горските плодове са богати на антиоксиданти и са страхотен източник на фибри. Да не говорим, че можеш да ги комбинираш с други полезни неща като кисело мляко и овесени ядки за закуска.

Кръстоцветни

Това са всички странни неща, на които децата се мръщят- броколи, кейл, зеле, брюкселско зеле, карфиол и спанак. Те са богати на фибри и антиоксиданти, които ни помагат да се борим за здравето на сърцето.

Ядки и семена

Тези дребосъци са толкова заредени с полезни вещества, че е странно, че имаме нужда от друга храна. В тях има протеин, фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини. Какво повече ти трябва?

Плодове

Тук обаче имаме предвид пресни и зрели плодове. И не, фрешовете не се броят, защото там е само сокът на плодовете, а ние искаме и техните фибри. А и с повече плодове в диетата, няма да имаш нужда от допълнително захар.

Лук и подобни

Лук, шалот, праз, чесън…можем да продължаваме, но едва ли има нужда. Тези прекрасни малки лучени вкуснотии са богати на витамини, най-вече на В1. А чесънът има и вещества, които ни помагат да се справим с остаряването на организма. Но повече за различните видове лук и рецепти с тях можеш да видиш в нашия луководител в две части.

Черен шоколад (ама малко)

Когато диетата ти не включва рафинирана захар и много храна с консерванти, няма причина да се лишаваш от това удоволствие. Да не говорим, че е пълно с антиоксиданти. А радостта от малкото сладко блокче ще задоволи нуждата ти от захар и ще те предпази да посегнеш към други сладки изкушения (вафли, кексове и други).

Ако искаш да получаваш рецепти, които включват всички тези храни, то тогава се абонирай за “Знам да ям“ още сега.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.