Здравата и красива коса се влияе много силно от хранителните продукти, които слагаш ежедневно на трапезата си, твърдят лекарите трихолози – специалистите, занимаващи се с проблемите на скалпа. И затова сме ти подготвили списък на топ 10 на храните, с които тя ще укрепне и заблести, а падането й ще се ограничи до минимум.
Освен козметичните продукти и заздравителните процедури, които прилагаш върху косата си, за да бъде тя здрава и жизнена, голямо значение има и начинът ти на живот: да избягваш стреса, цигарите и алкохола, да спиш достатъчно, да пиеш повече течности. Не трябва да прекаляваш с броя на кафетата, както и с енергийните напитки и с черния чай.
Мляко за калций. И не само
Ако те безпокои косопад, включи в храненето си поне една чаша прясно мляко на ден. В нея се съдържат 240 мг калций, което е почти една четвърт от дневната норма за организма. Освен това млякото е богато на фосфор, калий, сяра и биотин (витамин В7, или още познат като витамин Н или коензим R), както и на пробиотици, които не само укрепват имунитета, но и помагат за усвояването на витамините от група В, нужни за здравето на косата. За още по-добър ефект, в купичка с кисело мляко разбъркай няколко лъжици ленено семе или орехи – за да си осигуриш необходимите омега-3 мастни киселини и цинк. Ако не обичаш прясно мляко, замени го с кисело и с други млечни продукти, като сирене, кашкавал или извара.
Обърни внимание на бананите
Този плод отдавна вече е обичаен за нашата трапеза. И това е добре, защото съдържа биотин. Той не само влияе благоприятно върху нервната система, но и върху състоянието на косата, ноктите и кожата. Още един плюс на бананите: в тях има силиций, който помага за силна коса и стимулира растежа й. И не мисли, че ще напълнееш, ако хапваш по един банан на ден – той съдържа само 60-80 ккал.
Три купички боб, леща или соя
Може би знаеш, че твоята коса е съставена над 90% от кератин – белтъчно вещество, обогатено с минерали и микроелементи. Именно затова белтъчините са така важни за нейния растеж. Соята е сред най-добрите източници на растителни белтъчини, но не й отстъпват и бобът, и лещата. Освен това в тях за косата има и желязо, цинк и биотин. Специалистите препоръчват за здрава коса да се консумират поне три купички бобови култури на седмица.
Запаси се със семки
Ако косата ти се къса и пада повече, вероятно в организма ти липсва цинк. Тогава с удоволствие можеш да чоплиш всеки ден слънчогледови или тиквени семки. В 100 гр. слънчогледово семе се съдържа 5,2 мг цинк, а в тиквеното – цели 10 мг. В комбинация с витамин В6 (а от него в семките също има достатъчно), цинкът прави чудеса – възвръща цвета и блясъка на косата, стимулира растежа й и ограничава косопада.
Полезният многозърнест хляб
Най-полезният хляб е многозърнестият – източник на естествени фибри, витамини, минерали и други вещества, които регулират функцията на червата и намаляват холестерола в кръвта. Това допринася за по-добро усвояване на хранителните вещества и цялостното състояние на организма. За косата зърната са ценни и за това, че съдържат витамини от групата В, включително биотин и пантенол, желязо и цинк. Когато изпитваш глад между основните хранения, замести многозърнестия хляб с мюсли – идеалната алтернатива за енергия.
Плодове и зеленчуци, но кои?
Ако си чувал, че портокалите и лимоните съдържат много витамин С, то знай, че кивито държи първенството в количеството на този витамин – над 300 мг. А без него не само косата ти няма да е здрава, а и зъбите, мускулите, ноктите и костите. Освен това, екзотичният плод е богат на органични киселини, тиамин и микроелементи. Много витамин С има и в червените чушки.
Заложи и на тъмнолистните зеленчуци - спанак, броколи, салатно цвекло, лилаволиста маруля, заради витамините А и С, които са отговорни за образуването на себум (мастната субстанция от космените фоликули, която действа като естествен балсам), както и заради желязото и калция в тях. Морковите и бататите (сладките картофи) също съдържат много витамин А, а сините боровинки – желязо.
Ядки всякакви
Няма значение какви ядки предпочиташ – те всички са полезни за косата, заради съдържанието си на биотин, магнезий, селен и антиоксиданти. Витамин Е в тях пък е еликсирът на младостта – той забавя стареенето на клетките. Орехите съдържат алфа-линоленова киселина – Омега-3 мастна киселина, която играе роля за производството на меланин против бели коси. Орехите, както кашуто и бадемите, са източник на цинк. Шепа разнообразни ядки на ден ще застрахова косата ти от начупване и падане. Стига, разбира се, да не са в състава на вафли и други захарни изделия.
Вълшебният черен дроб
В телешкия черен дроб има всичко, нужно на косата. Първо – протеини, второ – витамини от групата В, в това число и биотин, трето – черният дроб е лидерът в съдържането на желязо (6 мг на 100 г), а именно заради недостига на този микроелемент косата става чуплива. И четвърто – витамин А (14 пъти повече от маслото). Най-добре е дробът да се купува пресен, а не замразен и при готвене да не се препича прекалено.
Морски изкушения: риба, стриди, омари и раци
В никой друг продукт, както в морската риба, няма да откриеш такъв набор от мастноразтворими витамини (A, D и E ), витамин В12 . А какво да говорим за цялата редица важни за косата микроелементи, като фосфор, калий, мед, цинк и йод. Морските риби, особено сьомгата и херингата, са източник на омега-3 мастни киселини, важна хранителна съставка не само за очите, сърцето и ума, но и за поддържането на скалпа в добро състояние. Не пържи рибата, най-добре я изпечи или приготви на пара. Стридите, омарите и раците пък са прекрасен източник на цинк, който помага за нормалното омазняване на скалпа и играе ролята на антиоксидант.
Яйца
Когато целта ти е заздравиш косата си, няма значение под каква форма консумираш яйцата – варени или пържени. И в двата случая те не губят свойството си на ценен източник на белтъчини, на биотин, на витамините А и В12, цинк и всичките 9 незаменими аминокиселини - треонин, метионин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, валин, фенилаланин и хистидин.
Не само косата „обича“ хубава храна. Същото може да се каже и за кожата ти. А нали знаеш, че това, което ядем до голяма степен се отразява и на настроението ни?