Има една особена категория люде, които си губят времето в безсмислени спорове. Например подготвят реферати по темата „Издава ли шум падащото дърво, ако няма кой да го чуе?“ или от има няма две-три хиляди години се разправят за някакво яйце и прилежащата му кокошка. Но тези спорове се понасят, докато не стигнем до върха на безумието: Трифон Зарезан или Свети Валентин. Е, по тази тема не може да се спори, защото отговорът е очеваден – и двете. Просто и ясно казано няма други два съвпадащи си празника, които да се съчетават толкова добре. Любов и вино, вино и любов е многоочаквано добра комбинация.

И след това дългичко предисловие, ще споделим романтично-винените си предложения за домашно посрещане на празника. И отсега казваме, и най-вероятно ще повторим по-нататък, не прекалявайте. С виното, не с любовта. Все пак сряда е работен ден.

Подгответе обстановката

Както сме казвали, за празниците най-важна е обстановката. Тя е половината, ако не и повече, от преживяването. Затова съветът ни е да покажете старание в подготовката и умело да съчетаете валентиновската романтика със зарезанската почит към виното. Това не е толкова трудно.

Подредете старателно чиниите и приборите. Опитът показва, че е най-добре да наблегнете на червения цвят за салфетките и свещите. И за виното, разбира се. Между чиниите разпръснете цветчета от роза, които се връзват с празника на влюбените. А за винено настроение сложете на централно място бутилка елитен гроздов еликсир.

И две малки хитрости. Първо, разположете една свещ леко зад и встрани от бутилката спрямо мястото на впечатляваното лице. Така пламъкът ще се пречупва и ще създава допълнително настроение. Втората хитринка е технологична. Ако имате смарт телевизор, не пускайте любимия си сериал или мач, а намерете клип с камина в YouTube и го пуснете. Има в HD качество с продължителност по два часа и не само че ще гледате играта на пламъците, но и ще чувате звука от пукането на дървата в „камината“.

Подгответе менюто

Съветваме ви да не наблягате на количеството, а на усещането. Затова заложете на леки, но красиво подредени храни. Ето и нашите предложения.

  • Сирена. Каквото и да си говорим сиренето е романтична класика и чудесно винено мезе. Не случайно сме писали за любовта между млечните и гроздовите продукти. А за празника е важно да ги поднесете изящно. Най-лесно е в красиво плато да наредите няколко вида сирена като ги редувате, за да получите цветово разнообразие. След това отгоре небрежно разпръснете зърна грозде, семена от нар, пресни боровинки или парченца мандарина. И вече сте готови с първото си ястие.
  • Колбаси. И тук подходът е като при сирената. Важно е да съчетаете качество и разнообразие. Кренвирши и телешки определено не са добра идея. Ние бихме наблегнали на добра шунка, прошуто, хамон, пастърма или пушено филе, например. След като ги наредите отгоре разпръснете черни и зелени маслини за цвят.
  • Малки хапки. Понеже вече сме писали по темата, направи ви препращаме към нашите лесни коктейлни рецепти. Не са трудни, а са доста ефектни.
  • Нещо зелено. Предлагаме ви да сложите и нещо зелено за цвят и полезност. Лесно можете да приготвите домашно песто или да импровизирате по темата. Тук можете да видите как. И за да не се чудите точно как да го хапвате, можете да купите пакет гризини, да ги сложите в красива висока чаша и да ги топите в зелената смес. Това не само е вкусно, но и ще неутрализира нуждата от хляб на масата.
  • Десерт. Няма да ви караме да приготвяте сложни сладкарски произведения. Качественият шоколад е перфектен завършек на вечерта.

И така, това беше нашето предложение за съчетаване на Трифон Зарезан със Свети Валентин. А ако искате още идеи, можете да си припомните нашите кулинарни указания за очароване на дама. Весел празник и внимавайте с количествата.. на виното, не на любовта!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.