Много хора искат да свалят някой и друг килограм. Но много са и тези, които нямат волята, дисциплината и отдадеността да се хранят правилно, да спазват диета и спортуват, за да засилят ефекта. Именно за тях е днешната ни тема – как да отслабнем без диета.

И въобще не гледайте недоверчиво – възможно е. Приготвили сме ви няколко трика, които дават ефект. Е, ако смятате, че 2-3 кюфтета с пържени картофи са лека закуска, няма да стане, но вярваме, че не сте от тези хранителни екстремисти.

Погледнете готини хора…

Всеки има идеал за красота, до който иска да се доближи. Затова, лепнете на хладилника снимка на жената или мъжа, на които искате да приличате. Гледайте това да не е топ манекенка или известен културист – те работят мисис и мистър „Перфектно тяло“. Прицелете се към някой „по-човечен“, например любим актьор или актриса. И всеки път, когато отваряте хладилника си задайте въпроса „Това приближава ли ме или ме отдалечава от … (името на избрания идол)?“.

… а сега погледнете себе си

Всеки си намира кусури, но пък всичко е поправимо. Важното е да виждаме и реално да оценяваме недостатъците си. А това става в огледалото. Да сложите на хладилника е ефективно, но трудно. Затова поставете едно около масата за хранене. Така ще се гледате докато ядете и, улавяйки само критичния поглед от допълнителната пържолка, е силно вероятно да я оставите.

Създайте си хранителен дискомфорт

В човешката природа е заложено да избягва дейности, които са неприятни или трудни. Тази естествена нагласа помага и за отслабване. Ето какво можете да направите. Първо, започнете да се храните с клечки, особено ако сте свикнали да ядете китайско с вилица. Така ще постигнете два ефекта – ще ядете по-малко, защото бързо ще ви писне да гоните храната из чинията и ще ядете по-бавно, което е супер за усвояването на манджата и създава усещане за ситост.

Вторият трик е да размените ръцете. Вместо класическия подход вилица в лявата, нож в дясната – пробвайте обратния вариант. Така отново ще ядете по-бавно, в резултат на което ще се заситите и ще намалите количеството храна.

Излъжете очите…

Човек приема храната и с очите си. И за да ги „напълните“, разрежете храната на малки парчета, след което я сложете в чинията. Така тя ще изглежда повече и по-трудно ще се изкушите да си сипете допълнително.

… и вкусовите рецептори

Ако трудно отказвате десерта след вечеря, въпреки че знаете, че не е ОК да се яде захар преди заспиване, този трик е за вас. След като приключите с основното, измийте зъбите си. Свежестта на пастата за зъби е сигнал за мозъка, че яденето е приключило.

Слагайте всичко в една чиния

Вземете си една чиния и в нея сложете храната, която ще изядете. И не се помисляйте за допълнително – колкото толкова. Така ще постигнете два ефекта. Първо, ще знаете колко сте изяли. Второ, когато сте напълнили една чиния храна и сте я омели до блясък, ще ви е мааалко неудобно да си сипете още, дори и да ви се похапва. И така неусетно ще намалите количеството.

Не яжте между яденетата

Едно кроасанче следобед, пакетче солети преди обяд, 1-2 вафлички между другото и хоп, няколко килца са се появили на талията. Затова се дисциплинирайте и между основните хранения не посягайте към никакви междинни закуски и малки изкушения.

Не се разсейвайте

Една от причините за преяждането е „страничният шум“. Когато нещо ни разсейва, по-трудно обръщаме внимание колко храна сме изяли. Затова ви съветваме по време на хранене да изключвате телевизора и да се ограничите до разговора със сътрапезниците си.

Носете си тесните дрехи

Нямаме предвид дрехи, които са 2 номера по-малки, а такива, които са плътно по тялото. Така можете да се амбицирате да махнете онези няколко килограма, които ви дразнят и да се почувствате по-комфортно в облеклото си.

Това бяха няколко трика за отслабване без диета. Но не разчитайте само на тях. Не забравяйте, че без правилно хранене и спорт трудно ще постигнете желания резултат. И не се измъквайте с „Ще почна да отслабвам след празниците“, защото има как да сме във форма въпреки коледните и новогодишни трапези.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.