Напоследък вестниците ни предупреждават да внимаваме с всичко, включително и с боите за яйца. Ние решихме да се възползваме от случая и да експериментираме с домашни натурални начини за разкрасяване на яйцата. Днес ще ти разкажем как можеш да използваш естествени продукти, за да оцветиш Великден на спокойствие.

Оказва се, че кухнята е пълна с натурални бои. Е, зависи какво имаш в хладилника, но повечето от нас ползват червено зеле, лук и кафе, нали?  А и  да не забравяме, кои са най-големите ентусиасти за боядисването на яйцата - за малчуганите правенето на боите и оцветяването ще е по-забавно с естествени бои. Така има елемент на изненада какъв точно цвят ще се получи. А и ти ще си спокойна, че боядисваш по най-здравословния начин.

Как да боядисаме яйцата?

Избери си оцветяващия продукт от списъка по-долу и го сложи в тенджера. Добави към него чаша вода (250 мл) и 2 супени лъжици оцет. Ако искаш да боядисваш по няколко яйца наведнъж, сипи повече вода, но увеличи и пропорционално оцета. Остави съдържанието на тенджерата да заври и намали котлона. Остави на слаб огън за 30 минути. Отцеди и готово- имаш боя!

Единият вариант е да свариш отделно яйцата и след това да киснеш в така получената боя. Естествено, можеш да смесваш и комбинираш цветовете както си пожелаеш. Но ако искаш да получиш по- наситен цвят и равномерен цвят, направо свари яйцата в боята.

Какво ни трябва?

  • 4 чаши червено зеле, нарязано
  • 3 супени лъжици куркума
  • 4 чаши обелки от лук (обвивката на около 12 глави лук)
  • 4 чаши нарязано червено цвекло
  • 1 чаша силно кафе (250 мл, вместо водата)

Как да получим желания цвят?

Както вече отбелязахме, забавното на натуралните бои е, че никога не знаеш какъв цвят ще се получи яйцето. Ето защо от червеното зеле можеш да получиш сини яйца. Но това трябва да ти помогне да се ориентираш, ако искаш да получиш:

  • златист цвят: вари яйцата в куркума 30 минути
  • кафяво- вари яйцата в черно кафе за 30 минути
  • бледо жълто- накисни яйцата в предварително направената боя от куркума
  • оранжево- накисни яйцата в разтвора на обелките от лука (30 минути трябва да са достатъчни, но зависи от наситеността, която искаш да получиш)
  • светло розово-накисни яйцата в разтвор от червено цвекло
  • синьо- накисни яйцата в разтвора от червеното зеле
  • тъмно синьо- накисни яйцата в разтвор от червено зеле и остави да киснат цяла нощ
  • лилаво- накисни яйцата за около 30 минути в разтвора от червено цвекло и след това натопи в разтвора от червено зеле. Ако искаш да е бледо лилаво, извади след около минута.
  • Розово (като цвета на сьомга)- накисни яйцата за 30 минути в разтвор от куркума и след това в разтвор от обелките на лука.

Яйца с лучени обвивки

Това ни е един от любимите методи за боядисване! Трябва само да измиеш добре суровите яйца и да ги подсушиш. След това взимаш обелките от лука и „завиваш“ яйцето в тях. Нарежи стар чорапогащник или някой тънък чорап на достатъчно големи парчета, за да можеш да обвиеш яйцето. Вържи здраво с конец или самото парче на възел. Сложи кърпа на дъното на тенджера, постави яйцата с лучени обвивки отгоре. Залей с вода и добави 2 супени лъжици сол. Вари на ниска температура. След като кипнат, остави яйцата за 12 минути. След това ги извади и остави да изсъхнат. Едва след това развий яйцата и се наслади на уникалните червено-златисто-кафяви краски.

Ако тези съвети са ти харесали, не пропускай да се абонираш за „Знам да ям“! Така ще получаваш безплатно по 6 чудни текста всяка седмица.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми