Срещаме се с Белослава в дъждовен ден в ресторанта ѝ Ателие, където е топло и уютно. И светят много лампи, за да прогонят мрака. С чаша чай в ръка и широка усмивка на лицето, Белослава ни разказва за смокините в двора си, за готвенето като медитация и минимализъмът като начин на живот, диетите и какво я вдъхновява. На места не звучи много здравословно, но „когато обичаш нещо то не ти вреди.“

На есен с песен

“Лятото ми стигна, да. Даже прекали. В моя случай е много драматично: лятото не е почивка, а е работа, работа, работа, и чакам понякога да свърши, за да си извадя пуловера, да си извадя червеното вино. Въобще да запаля лампите - вкъщи винаги светят лампи, когато е мрачно. И този уют е такъв момент на притихване  и спокойствие, защото лятото е винаги динамично. Като човек с две професии, препускам от сцена на сцена, от град на град, от плаж на плаж, което е изключително зареждащо, но и уморително, защото въобще не се наспивам. Лятото прекали. Беше пълноценно, ползотворно. Готова съм за есенния сезон.”

За храната на път?

Имам изключително красиви къмпингарски кутийки и бурканчета. Но най - често на път преобладават пликчета с моркови, защото те са ми най- вкусни - мога да ги ям от сутрин до вечер. Винаги в пликчето стискам лимон. Старая се да се храня без сол, но обичам сол. В периодите, в които ям протеин, си правя малки телешки кюфтенца, и ги слагам в кутийки.  Дори студени са безумно вкусни и не изискват да спирам - бъркам в кутийката и докато шофирам, ям.

Цялата ми кола е в чаши и шишета, тениски и гуменки за преобличане, хартийки с бележки, на които си пиша дневните задължения и пликчета с остатъчна храна, които понякога застояват. И не винаги мирише много добре в колата ми. Но пък съм жива. В  пълния смисъл на думата съм жива. И горда. (смее се) Колата се почиства, но и умът се почиства, когато знаеш в каква посока върви.

За диетата

„Четири пъти годишно (пролет, лято, есен, зима) правя по 10 дена тотална чистка, на която ме научи един доктор преди три години. Попита ме: “Ти на колата си сменяш филтъра, сменяш й маслото, ремъците, бушоните, които горят, а какво си сменила в себе си, освен че зареждаш с гориво? Какво рестартираш?“ И сега по 10 дена профилактично съм суровояд. До обяд ям само плодове, после само зеленчуци. Пия много вода. Махам кафето, но пия чайове до откат. Можеш да хапваш и сушени плодове и ядки, в случай че ти прималее. Махаш солта. Само лимон и малко зехтин. Пълно остъргване на червата. Енергията ти избухва на 4тия ден зверски. Започваш да се харесваш. Килограми не сваляш, но самата чистота, която настъпва в стомаха ти, във вкусовите ти рецептори, в това, че започваш да уважаваш вкуса повече си заслужава. Когато боравиш с малко вкусове, ти ги цениш. Пречиства и съзнанието ти, и стомаха ти, и цялостната ти представа за заобикалящото те. И отвътре навън и отвън навътре.  И тези 10 дена в четирите сезона за мен са правило. Само първият ден е труден“.

За вдъхновението

„Живея на южното Черноморие вече двайсет години. Знаете ли за каква поезия става думa. Знаете ли, че един от най-възрастните рибари в село Лозенец- Видричката,(от когото  всички си купуваме по малко риба през сезона), закусва след ранен улов например на паламуд, с пържените дробчета на рибата върху препечена филийка. Знаете ли, че бабите в Резово застройват рибената чорба със застройка, която наистина наподобява сос бешамел и истински напомня за бостънската ‘’Clam chowder”. А знаете ли, че освен прословутите сладка от зелени смокини в Царево, можете да си купите и сладко от моркови, което може да превърне една препечена филийка с масло и козе сирене (от  мандрата в село Веселие), в световен феномен. Ето такива неща ме вдъхновяват и ме карат да търся съвършенството във всеки и във всичко“.

За плодовете

„Често си купувам плодове. Отскоро се научих да ги ям, защото в моето семейство винаги сме яли зеленчуци, но плодове - никога. От две години ям плодове. Тази палитра, която се отвори пред мен, е необятна. Особено до обяд гледам да ям плодове-това ми е закуската. А в двора на морето имаме четири смокини, които са различни и дават плодове по различно време. Това е амброзия, която граничи с райското“.

Прелестната Белослава можеш да чуеш на 6 октомври в Sofia Live Club и да си върнеш лятото за малко. Очаквай утре и втората част от интервюто.

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.